Svijet     | 26.01.2018. 09:23 |

Zeman i Drahoš u drugom krugu predsjedničkih izbora u Češkoj

FENA Internet

PRAG, 26. januara (FENA) - Aktuelni predsjednik Miloš Zeman, koji se zalaže za bliže odnose sa Rusijom i Kinom, i bivši predsjednik Akademije nauka Češke Jirži Drahoš, naklonjen EU,  kandidati su u drugom krugu predsjedničkih izbora u Češkoj koji će biti održani danas i sutra.

Mnogi na izbore gledaju kao na referendum na kojem se građani izjašnjavaju o aktuelnom predsjedniku, bivšem premijeru lijevog centra koji je napravio oštar zaokret ka desno, piše Reuters.

U prvom krugu glasanja prije dvije sedmice, 73-godišnji Zeman je osvojio najviše glasova od ukupno devet predsjedničkih kandidata, ali ipak nedovoljno da bude izabran.

Kako navodi AP Zeman je favorit, iako ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da će trka biti tijesna tokom dvodnevnog glasanja.

Kako agencija AP navodi Zeman je vodeći proruski glas u Evropskoj uniji i njegovo stanovište o sukobu u Ukrajini i o migrantskoj krizi  u suprotnosti je s glavnom evropskom politikom. Zeman je podržao aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Dražava Donalda Trumpa prije nego što je on izabran na tu poziciju 2016. godine, što je bio rijedak potez među evropskim liderima, podsjeća Reuters.

Drahoš (68), politički "novajlija", kako ga naziva AP, nije pripadnik nijedne partije i više je okrenut zapadu.

Drahoš, bivši predsjednik češke Akademije nauka i profesor hemije čvrsto podržava članstvo zemlje u EU i NATO, ali je i on odbacio kvote o preraspodjeli izbjeglica. Kao protukandidat Zeman, 68-godišnji Drahoš, kojeg smatraju novajlijom u politici, izrazio je zabrinutost zbog porasta ekstremizma i populizma.

On je bio na  čelu  češke Akademije nauka od 2009. do prošle godine.

U sinoć održanoj, posljednjoj tv debati uoči izbora, obojica predsjedničkih kandidata su  istakli zalaganje za produbljenje saradnje unutar EU  i  protivljenje kvotama za preraspodjelu izbjeglica.

          

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji, najveće šanse daju se aktualnom predsjedniku

Češki poljoprivrednici ponovo protestuju u Pragu

Češki farmeri traktorima blokirali centar Praga

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'