Bosna i Hercegovina     | 26.01.2018. 11:59 |

Indeks okolišne učinkovitosti - BiH najlošije ocijenjena zemlja u Evropi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Bosna i Hercegovina, prema aktuelnom indeksu okolišne učinkovitosti, zauzima 158. mjesto na listi od 180 zemalja.

- Ubjedljivo smo najlošije ocijenjena zemlja u Evropi, a sljedeća najgore plasirana - Moldavija, nalazi se na 112. mjestu. Kad su u pitanju zemlje regiona, Slovenija se nalazi na 34. mjestu, Hrvatska 41., Crna Gora 65., Makedonija 68., a Srbija na 84. mjestu - navodi Udruženje "Eko akcija" u saopćenju za javnost.

Iz "Eko akcije" podsjećaju da indeks okolišne učinkovitosti izračunavaju i svake dvije godine objavljuju univerziteti Yale i Columbia u saradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom.

Ukupno 180 zemalja se ocjenjuje unutar deset tematskih cjelina, korištenjem 24 indikatora koji zajedno daju ocjenu učinkovitosti politika u oblastima utjecaja okoliša na ljudsko zdravlje i vitalnosti ekosistema.

- To je ujedno i ocjena katastrofalnog učinka rada naših vlasti, prije svega najodgovornijih za stanje okoliša u zemlji  - navode iz "Eko akcije".

To udruženje smatra "da okolišna politika u BiH služi isključivo interesima finansijskih i političkih elita, za koje je okoliš samo izvor zarade".

- U tome uživaju i podršku međunarodnih organizacija i institucija koje i same u pozadini lobiraju za nekontrolisanu eksploataciju resursa, dok nizom propalih projekata daju alibi domaćim akterima za destruktivne odluke - navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom