Svijet     | 26.01.2018. 14:08 |

Najmanje 30 afričkih migranata utopilo se kod Jemena

FENA Internet

ŽENEVA, 26. januara (FENA) - Najmanje 30 afričkih izbjeglica i migranata utopilo se kod obale Jemena ove sedmice, u brodu koji se kretao prema Džibutiju i kojim su upravljali "beskrupulozni" krijumčari ljudima koji su, sudeći po izvještajima, otvorili vatru na putnike, saopćila je u petak agencija UN-a. 

- Preživjeli incidenta javili su UN-u i osoblju partnerskih agencija da je nakrcani brod s najmanje 152 Somalca i Etiopljana krenuo 23. januara iz mjesta Al Buraiqa preko Adenskog zaljeva u pravcu Džibutija - navodi u saopćenju Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Brod se prevrnuo i pojavili su se izvještaji da je vatreno oružje korišteno protiv putnika, navodi  IOM, prenosi Reuters.

Jemen potresa građanski rat u kojem su suprotstavljeni koalicija pod saudijskim vodstvom koja podržava međunarodno priznatu vladu i šiitski pobunjenici koji uživaju podršku Irana,

IOM navodi da se u jemenskom ratu krše prava izbjeglica i migranata koji riskiraju put preko Adenskog zaljeva pokušavajući da se domognu bogatih zaljevskih zemalja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Novi zračni napad na ciljeve Huta u Jemenu

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'