Bosna i Hercegovina     | 26.01.2018. 13:18 |

Obilježena 24. godišnjica pogibije talijanskih novinara u Mostaru

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 26. siječnja (FENA) - U povodu 24. godišnjice stradanja trojice novinara Talijanske državne televizije RAI, Marca Luchetta, Daria D'Angela i Alessandra Ota, koji su poginuli 28. siječnja 1994. godine u Mostaru, u petak je položeno cvijeće na mjestu njihove pogibije.

Polaganju cvijeća nazočili su talijanski veleposlanik u BiH Nicola Minasi, šef Misije OESS-a u BiH Bruce Berton, zastupnik u talijanskom parlamentu Marco Bergonzi te supruga jednog od poginulih novinara Milenka Rustia Ota.

Veleposlanik Minasi podsjetio je da su novinari RAI-a u Mostaru snimali priču o utjecaju rata na djecu, a poginuli su u eksploziji minobacačke granate.

- Oni su željeli ispričati patnju ovoga društva tijekom rata. Radili su reportažu o djeci u ratu, bez da su pravili podjelu. Htjeli su talijanskom društvu ispričati priču, jer bitno je da novinari društvu kažu istinu - kazao je talijanski veleposlanik.

Šef Misije OESS-a u BiH Berton kazao je kako komemoracijom odaju počast trojici novinara koji su poginuli radeći svoj posao.

- Ratno novinarstvo opasna je profesija, a dokaz tomu je i ova tragedija. Važno je sjećati se što se ovdje dogodilo i ne zabraviti njihovu žrtvu - poručio je Berton.

Zastupnik u talijanskom parlamentu Marco Bergonzi rekao je kako današnji događaj nije samo obična komemoracija, nego mnogo više od toga.

- Ono što piše na spomeni ploči je ono što je potrebno pokazati i objasniti našem društvu, pokazati istinu. Novinari nisu bili ničiji neprijatelji, došli su s olovkom, papirom, mikrofonom i kamerom, kako bi zabilježili što se događalo te kako bi to prenijeli nama u Italiji - rekao je Bergonzi.

Nakon polaganja cvijeća, u Gradskoj vijećnici u Mostaru, prikazan je dokumentarni film RAI-ja o tri reportera i nekoliko kadrova koji su oni snimili u Mostaru na dan svoje pogibije, nakon čega je održana debata o slobodi medija i izražavanja.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vučić i Dodik sa Srbima u Mostaru: Obećano više sredstava za razvoj svih krajeva u kojima žive Srbi

U Mostaru dobra izlaznost prvog dana glasanja za Hrvatski sabor

Mostar i Nikšić potpisuju Sporazum o prijateljstvu i suradnji

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'