Kultura     | 26.01.2018. 12:56 |

Ministarstvo prosvjete RS-Prigovor na dodjelu sredstava za institucije kulture

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 26.januara (FENA) – Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) uputilo je Vijeću ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine prigovor na Odluku o dodjeli sredstava iz granta za sufinansiranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, je od 3.097.000 maraka dodijelio 822.000 KM institucijama i ustanovama kulture čiji je osnivač RS, matičnim i narodnim bibliotekama, regionalnim muzejima, ustanovama kulture čiji su osnivači jedinice lokalne samouprave i udruženjima građana čija je programska orijentacija kultura RS-a.

Za sedam republičkih ustanova kulture odobreno je 339.000 maraka. Primjera radi, ovom odlukom Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i Spomen području Donja Gadina dodijeljeno je po 10.000 maraka.

-Istovremeno, za područje Federacije Bosne i Hercegovine izdvojeno je 2.275.000 maraka. Za šest republičkih ustanova kulture u Sarajevu izdvojeno je 1.130.000 maraka. Ovo se obrazlaže time da je riječ o nacionalnim ustanovama kulture, iako se time krši Ustav RS-a, Ustav Bosne i Hercegovine i Ustav Federacije BiH, kojima je definisano da je oblast kulture u nadležnosti entiteta – navodi se u saopćenju iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Podsjećaju da su kultura i kulturna politika i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu u nadležnosti entiteta.

-U skladu s tim, republičke ustanove kulture iz RS i Federacije BiH imaju isti status u Bosni i Hercegovini – navode iz entitetskog resornog ministarstva.

Dodaju da Ministarstvo civilnih poslova BiH ima ulogu koordinacionog tijela između Ministarstva prosvjete i kulture RS-a i Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, “a ne ulogu prenosa nadležnosti kulture na nivo Bosne i Hercegovine, što pokušava već dugi niz godina”.

-Kako se ubuduće ne bi na jednostran i pristrasan način donosile ovakve odluke, Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a je zatražilo od Ministarstva civilnih poslova BiH da prilikom raspisivanja konkursa i raspodjele sredstava iz Budžeta Bosne i Hercegovine ubuduće bude imenovana komisija u čijem sastavu bi bili i predstavnici Ministarstva prosvjete i kulture RS-a – navode iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Potpisan ugovor - Povećane plaće uposlenika kulture u Kantonu Sarajevo

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom