Politika

Ambasador Hajrić s premijerom Australije Malcolmom Tunrbullom

Saopćenje, Foto/MVPBiH

SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Ambasador Bosne i Hercegovine u Australiji Mirza Hajrić susreo se danas s premijerom Australije Malcolmom Tunrbullom. Do susreta je došlo tokom prijema koji je u čast proslave 230. nacionalnog praznika Dana Australije priređen u službenoj rezidenciji premijera. 

Ambasador Hajrić je istaknuo opredijeljenost Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, te predložio da se 25 godina od uspostave diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Australije obilježi potpisivanjem Ugovora o socijalnom osiguranju kojim će se riješiti pitanje korištenja penzija građana BiH koji imaju i australsko državljanstvo.

Premijer Turnbull je nedavnu posjetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića Australiji ocijenio značajnom, te izrazio spremnost za dale unapređenje odnosa na bilateralnom i multilateralnom planu. 

Tradicionalnom prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora akreditirani u Australiji, kao i predstavnici međunarodnih organizacija sa sjedištem u Canberri, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

 

(FENA) D.V.