Ekonomija     | 26.01.2018. 16:40 |

Cvijanović: U februaru tranša kredita MMF-a

FENA Saopćenje

ISTOČNO SARAJEVO, 26.januara (FENA) – Republika Srpska (RS) je opredijeljena da Bosna i Hercegovina zadrži aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), istakla je danas entitetska premijerka Željka Cvijanović, uz očekivanje da će sredstva iz prve tranše biti povučena u prvoj polovini februara.

Pozitivnim je ocijenila usvajanje budžeta institucija BiH te na nivou Federacije BiH, navodeći da očekuje da će bord direktora MMF-a 9. februara odobriti novu tranšu kredita za BiH, od 148 miliona KM.

Od tog iznosa RS bi trebalo da pripadne 50 miliona KM. 

Cvijanović je novinarima rekla da je šteta što je taj aranžman bio u zastoju, te da je izazov da se održi u izbornoj godini.

-Svjesni smo činjenice da i parlamenti neće raditi tokom svih mjeseci kako to obično rade - dodala je Cvijanović, navodeći da svi nivoi vlasti u BiH treba da budu jednako posvećeni ispunjavanju uslova za nastavak aranžmana s MMF-om.

Protiv je mogućnosti da OHR nametne izmjene Izbornog zakona BiH, ističući da je neophodno usvajanje zakona na način da se svako u BiH osjeća sigurno i zaštićeno. 

-Ukoliko bi OHR nametnuo izmjene Izbornog zakon to bi pokazalo krah BiH – tvrdi entitetska premijerka.

Ne vidi ulogu OHR-a u BiH, te smatra da je EU partner sa kojim će biti puno lakše razgovarati kada se zatvori Ured visokog predstavnika.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

MMF odobrio treću reviziju ukrajinskog kreditnog programa od 15,6 milijardi dolara

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Iancu: Deficiti u budžetima prisutni u oba entiteta, ubrzati reforme (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo