Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 26.01.2018. 17:42 |

Smanjenje broja učenika u BiH u posljednjih 15 godina (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 26. januara (FENA) - Prema analizama koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu, u posljednjih 15 godina broj učenika u osnovnim školama smanjen je za 22, a u srednjim čak za 25 posto. To u konačnici znači manje 123 hiljade i 344 osnovaca i srednjoškolaca.

- Mi smo školske 2012./2013. godine u srednjem obrazovanju imali 24.400 učenika a ove školske godine 15.550 učenika. To je otprilike 8.850 učenika manje za šest školskih godina - kazala je Mersija Jahić, pomoćnik u Ministarstvu za obrazovanje i nauku TK.

Analiza je pokazala da najveći broj učenika bira stručno usmjerenje koje dobivaju u srednjim stručnim, tehničkim i umjetničkim školama i to 70 do 74 posto, dok gimnazije pohađa između 24 i 26 procenata. Ipak je prema analizi uočljiv trend smanjenja broja učenika u zadnjem desetljeću u tehničkim školama za 11 procenata, u srednjim stručnim školama za čak 41 posto, u gimnazijama za 22 posto, u umjetničkim školama za 15 posto i u srednjim školama za djecu s poteškoćama u razvoju za 13 posto.

- U zadnjih nekoliko godina u mašinskoj školi upisuje se otprilike oko 100 učenika. Međutim, mi smo u 2017./2018. godini upsali 35 učenika više u odnosu na prethodnu godinu što je dobar rezultat s obzirom na to kakvo je stanje u drugim školama. Ima nekoliko razloga, a to je potreba tržišta rada za određenim zanimanjima. Prije svega tu mislim na zanimanje zavarivač, mašinski tehničar - operator za CNC mašine, drugi razlog je povezanost škole sa privrednim subjektima - dodao je Emir Teskeredžić, direktor Srednje mašinske škole Tuzla.

Bego Hadžić, direktor Srednje mješovite škole Kalesija, smatra da je trend opadanja broja učenika iz godine u godinu sve izraženiji.

- To je vjerovatno posljedica dešavanja koji su prisutni u državi. Pokušali smo uvođenjem novih zanimanja animirati učenike i djelomično smo uspjeli jer smo u školsko 2016./17. upisali 11 odjeljenja - objasnio je Hadžić.

Što se tiče zvaničnih institucija, tu se vrlo malo može uraditi, navode u nadležnom kantonalnom ministarstvu.

Činjenica je da je jedino kvalitetno obrazovanje koje će rezultirati traženim kompetencijama predstavlja ključ za ostanak ljudi u BiH, ali i za njen neophodni ekonomski razvoj i podizanje životnog standarda svih njenih stanovnika, zaključuje se u analizi.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1393

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1tG_mEyM0vucPFBw8vjG3bToUJBw7_q1U?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Hota-Muminović u posjeti školama: Želimo vidjeti iz prve ruke kako napreduje reforma

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!