Bosna i Hercegovina     | 27.01.2018. 09:18 |

Ćuzulan: Mjere za unapređenje rada institucija i kvalitetnije usluge za građane

FENA Internet

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Javna uprava u okviru novog, strateškog okvira obuhvata upravne sisteme koji su kao takvi definisani propisima institucija Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH. U tom smislu, Strateški okvir i akcioni plan, odnosno planovi, fokusirani su na ciljeve i mjere koji će se provoditi na ova četiri nivoa uprave, izjavio je u intervjuu za današnje Oslobođenje koordinator za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan.

- Imajući u vidu sve dosadašnje izvještaje Evropske komisije, preporuke SI-GMA, odredbe Reformske agende za BiH, eksterne ocjene MMF-a, podatke civilnog društva o stanju javne uprave, kao i preostale izazove iz prethodne strategije za reformu javne uprave, prioritetne oblasti djelovanja su: jačanje kapaciteta javne uprave za evropske integracije, uspostavljanje korisnički orijentisane javne uprave, izgradnja profesionalnog i depolitizo-vanog službeničkog sistema zasnovanog na principima meritornosti, us-postavljanjeracionalne, koherentne, efikasne, efektivne, odgovorne i pravno tipološki unificirane organizacione strukture javne uprave na svakom nivou upravne vlasti, racionalizacija troškova javne uprave - naveo je Ćuzulan.

Nakon što se usvoji Strateški okvir, najavio je, bit će izrađen akcioni plan koji će sadržavati konkretne mjere, a koje bi trebale dovesti do unapređenog rada institucija, kvalitetnijih usluga za građane, profesionalnije i transparentnije uprave.

Upitan koliko je novca iz Fonda za reformu javne uprave, koji su uložili donatori i domaće vlasti, potrošeno zadnjih desetak godina na reformu javne uprave i je li to dalo ikakav rezultat, naveo je da je do 2015. godine bilo implementirano svega 13 projekata i za njih je izdvojeno oko 7,5 miliona KM.

- Međutim, s obzirom na izuzetno nizak nivo realizacije projekata tokom proteklih godina, u 2015. smo se angažovali na otklanjanju nedostataka koji su bili glavni uzroci slabe realizacije projekata, kao i na aktivnostima za unapređenje procesa pripreme, odobravanja i provođenja postupaka javnih nabavkih za projekta finansirane iz Fonda za reformu javne uprave, kako bi se ostvario napredak u reformi javne uprave u narednom periodu - rekao je Ćuzulan za Oslobođenje.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Ćuzulan: Vlada RS svjesno opstruiše proces reforme javne uprave

Ćuzulan: Još nije usvojen strateški okvir za reformu javne uprave 2018-2022.

Vijeće ministara BiH - Usvojena Politika i Standardi proaktivne transparentnosti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'