Regija     | 27.01.2018. 14:21 |

Hrvatska će na slovenske kazne ribarima odgovoriti na jednak način

FENA Agencije

ZAGREB, 27. siječnja (FENA/Hina) - Hrvatska je u subotu uputila diplomatsku notu Sloveniji zbog kazni koje je poslala hrvatskim ribarima zbog ribarenja u spornom dijelu Savudrijske vale i najavila da će odgovoriti na jednak način.

 Slovenska policija objavila je da je poslala prvih 14 kazni hrvatskim ribarima iz Savudrije i Umaga, a idućeg će tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon.

 Ribarima su poslane kazne "zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice", objavila je policija na svojim internetskim stranicama i upozorila da se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju.

 Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zbog toga je uputilo diplomatsku notu slovenskom veleposlanstvu u Zagrebu, tvrdeći da su ribari bili "u hrvatskim područjima mora".

 "Hrvatska strana će zbog ovih pokušaja jednostrane provedbe kompromitirane i za Hrvatsku neprihvatljive arbitražne odluke od strane državnih vlasti Slovenije, u cilju zaštite svojeg teritorija biti prisiljena odgovoriti na jednaki način", stoji u priopćenju.

 Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Robert Momić izjavio je Hini kako nijedan istarski ribar zasad nije dobio slovensku kaznu i najavio da će, ako ih dobiju, prema dogovoru s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem proslijediti načelniku sektora za granicu istarske policije. 

 Slovenija ne priznaje crtu sredine u Savudrijskoj vali kao privremenu liniju razgraničenja na moru dok se granični prijepor ne riješi nego tvrdi da joj u skladu s arbitražnom odlukom pripada većina zaljeva.

 Na Zrinjevcu smatraju da slovenska najava predstavlja ponašanje koje nije u duhu dobrosusjedske suradnje i europskih vrijednosti te kojim se u rješavanje otvorenog pitanja granice pokušavaju uvući građani pa i ribari koji žive i rade uz tu granicu.

 "MVEP podsjeća da dvije države članice EU i NATO imaju odgovornost da u duhu međusobnog poštovanja otvorena pitanja rješavaju mirnim putem, bez poduzimanja jednostranih mjera, te još jednom poziva slovensku stranu na nastavak dijaloga o otvorenom graničnom pitanju", stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo