Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 28.01.2018. 10:33 |

Operacija 'Maslinova grana' - U toku žestoki sukobi na brdu Bursaya

FENA Internet

AFRİN, 28. januara (FENA) - Turske oružane snage i Slobodna vojska Sirije deveti dan provode operaciju "Maslinova grana" s ciljem neutralizacije PYD/PKK-a i ISIS-a u sirijskoj pograničnoj regiji Afrin, a u toku su žestoki sukobi na strateški važnom brdu Burseya, javlja Anadolu Agency (AA).

Reporter AA s terena javlja da se na brdu Burseya od ranih jutarnjih sati vode žestoki sukobi između turske vojske i Slobodne vojske Sirije s jedne i PYD/PKK-a s druge strane.

Riječ je o strateški važnom brdu koje se nalazi sjeveroistočno od centra Afrina i sa kojeg  se izvode raketni i minobacački napadi u susjednom Azazu i turskom pograničnom gradu Kilisu.

Operacija u Afrinu pokrenuta je 20. januara u skladu s turskim pravima zasnovanim na međunarodnom pravu i rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Turska se poziva i na član 51. iz UN-ovog sporazuma, odnosno "pravo na samoodbranu". Operacija se provodi uz poštivanje teritorijalnog integriteta Sirije.

Snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu  u julu 2012. godine su bez sukoba prepustile PYD/PKK-a kontrolu u Afrinu. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ruske trupe promijenile taktiku u bici za Sjeverodonjeck

Sirija - Očekije se odlučujuća bitka protiv ISIL-a

Erdogan: Turska će predati kontrolu nad Afrinom 'kad dođe pravo vrijeme'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana