Bosna i Hercegovina     | 28.01.2018. 13:18 |

SDPBiH optužuje SDA za kriminal u vezi s 'Krivajom'

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine demantira da je kriva za kriminal u vezi s firmom "Krivaja" iz Zavidovića i tvrdi da su ovu firmu i stotine drugih opustošile "stotine kriminalaca sa članskom kartom Strankom demokratske akcije (SDA)".

- Kriminal u i oko "Krivaje" u potpunosti je osmišljen i proveden u režiji SDA i njenih tajkuna, a traje i danas. U njemu sada učestvuju federalni premijer Fadil Novalić i drugi moćnici iz SDA. Podsjećamo SDA da je njihova vada koju je vodio Nedžad Branković 2008. godine formirala firmu "Krivaja 1884" s privatnom firmom "Ferimpex", u koju su onda nezakonito upumpali milione KM iz budžeta FBiH i budžeta Zeničko-dobojskog kantona. Za cijelo vrijeme rada "Krivaje 1884" nisu plaćani porezi i doprinosi te je ova firma ostala dužna milione KM po različitim osnovama, a nikad nije formalno ni registrovana!? To potvrđuje nalaz revizije "Krivaje 1884" koju je uradio Dervi d.o.o. Jajce, angažovan od Vlade SDA-ovca Mustafe Mujezinovića, iz koje je vidljivo da je iza "Krivaje 1884" ostalo oko 35 miliona KM duga po različitim osnovama, što dostavljamo u prilogu - citat je iz saopćenja SDP-a. 

Novalić i SDA sada ovu prevaru nazivaju dobrim poslom, navedeno je također.

Firma "Ferimpex" u aprilu 2011. godine Vladi FBiH čije vođenje je SDP preuzeo mjesec dana ranije, dostavlja dopis kojim raskida ugovor o formiranju "Krivaje 1884". 

Vladi FBiH tada se ostavlja milionski dug, dvije hiljade radnika ostaje na ulici, a odmah potom je nad "Krivajom" otvoren stečaj koji traje i danas. Sada premijer Novalić javno tvrdi kako je Vlada FBiH raskinula ugovor. On na taj način svjesno pogoduje "Ferimpexu" koji tužbom još od 2011. godine pokušava naplatiti najmanje pet miliona KM iz budžeta FBiH, upravo tvrdeći da je Vlada raskinula ugovor, navodi SDP.

Tvrdi da je cilj Novalića i "kriminalne grupe okupljene oko mindera SDA" dovesti do gubitka ovog spora kako bi onda između sebe podijelili ovaj novac. SDP tvrdi i da aktuelni saziv Vlade svjesno urušava Pravobranilaštva FBiH, što, po tvrdnjama te stranke, potvrđuje i Novalićev pokušaj da u Pravobranilaštvo FBiH imenuje suprugu svog savjetnika.

Vlada FBiH koju je vodio Nermin Nikšić, a potom i SDP, o svemu ovome podnijeli su više krivičnih prijava, navodi dalje SDP i poziva tužilaštva da reaguju, kazne počinjeni i naročito da spriječe "novi kriminal SDA-ovaca, koji se decenijama nekažnjeno bogate na uništavanju života hiljada ljudi".

Imovina "Krivaje" 2014. godine ortačkoj grupi prodata je u stečajnom postupku, sa čim Vlada FBiH nije imala nikakve veze jer taj postupak vodi sud i stečajni upravnik. Vlada je tada vodila politiku da novi kupci osim imovine preuzmu i sve radnike, na što nisu bili dužni u postupku stečaja te da izmire dug Razvojnoj banci FBiH prije nego se upišu kao vlasnici imovine. Ovaj proces je trebala nastaviti provoditi i nadgledati Novalićeva Vlada koja to nije uradila. Također, Vlada Nermina Nikšića se obavezala da će radnicima "Krivaje" uvezati staž, što, osim što je obaveza Vlade, jeste bila i ostaje jasna politika SDP-a BiH prema svim radnicima s ovim problemom, istaknuto je u saopćenju SDP-a BiH.

Kad SDPBiH u oktobru dođe na vlast, počinje totalna primjena Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine, poručila je ta stranka. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

SDP-Pozivamo sve političke činitelje da prihvate odluku visokog predstavnika kao pozitivan iskorak

Saopćenje za javnost SDPBiH

Saopćenje za javnost SDPBiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'