Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 10:21 |

Zimska vježba stanica planinarskih vodiča Split, Sarajevo i Mostar

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Zimska vježba stanica planinarskih vodiča Split, Sarajevo i Mostar realizirana je za vikend na području Bjelašnice. Bio je to sastavni dio programa zajedničke edukacije i suradnje vodiča iz stanica planinarskih vodiča R. Hrvatske i Bosne i Hercegovine (Zagreb, Split, Sarajevo i Mostar).

Ta vježba realizirana je na temelju potpisanog sporazuma-memoranduma o suradnji planinarskih vodiča i razvoja planinarstva uopće, kroz razmjenu iskustava planinarskih vodiča i same vodičke službe.

Tom prilikom na području Bjelašnice realizirana je zajednička zimska vježba - vježba zimskih tehnika, stanica planinarskih vodiča Split, Sarajevo i Mostar.

Radilo se na praktičnoj edukaciji i uvježbavanju u tehnikama zimskog vođenja, postupanja vodiča s grupom planinara na različitim terenima i u različitim situacijama.

Rađeno je i na postupcima planinarskih vodiča i planinara kod preventivnog djelovanja s ciljem sprečavanja nesreće te poduzimanju odgovarajućih mjera, ako do nesretnih slučajeva dođe.

Iz Stanice planinarskih vodiča Sarajevo navode za Fenu da su nosioci edukacije bili planinarski vodiči iz Stanice planinarskih vodiča Sarajevo, uz pomoć i asistenciju iskusnih instruktora za vodiče i spašavatelja Mladena Mužinića, Željka Arnautovića i Gordana Đirlića iz Vodičke službe HPS-a.

Tom vježbom nastavljen je kontinuitet suradnje i redovnih zajednički vježbi navedenih stanica planinarskih vodiča, koje su tokom posljednjih godina zajednički realizirane na području Mosora, Visočice, Trebevića, Okića i Sljemena, dok je naredna predviđena na području Hercegovine.

Osim praktične vježbe, tokom vikenda, neki od vodiča su skijali na Bjelašnici a ukupnoj vježbi prisustvovala su 52 vodiča.

Drugi dan vikenda iskorišten je za zimski uspon na najviši vrh Bjelašnice, vrh Opservatorija (2067 m/n/v), uz primjenu tehnika koje su savladane.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana