Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 11:24 |

Konsultacijski sastanak Radne grupe za izradu zakona o lokalnoj samoupravi u KS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Prvi konsultacijski sastanak Radne grupe za pripremu teksta zakona o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo održao je ministar pravde i uprave Kantona Sarajevo Mario Nenadić i saradnici s predstavnicima OSCE-a, nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa, Ministarstva finansija, Grada Sarajeva, te općina u Kantonu Sarajevo.

Radna grupa je oformljena nakon razgovora općinskih načelnika i predstavnika Grada s resornim ministrom Nenadićem te je zaključeno kako je nakon usvajanja amandmana na Ustav Kantona Sarajevo u julu prošle godine, potrebno nastaviti ustavno-pravne reforme u Kantonu na način da se one pripreme kvalitetno kako bi zakon o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo bio provodiv.

Zadatak radne grupe je da pripremi tekst spomenutog zakona uz precizno propisivanje nadležnosti Kantona, Grada i općina koje su u sastavu i izvan sastava Grada, te da u skladu s drugim usvojenim amandmanima, pripreme odgovarajuća zakonska i druga rješenja.

Nenadić je podsjetio prisutne da obaveza donošenja zakona o lokalnoj samoupravi proizilazi iz Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, presuda Ustavnog suda Federacije BiH i Ustava Kantona Sarajevo, posebno u odnosu na novodonesene amandmane L – LVII. 

Ovom prilikom, Nenadić je najavio je da će saOSCE-om razgovarati o mogućnostima da oni podrže jedan poseban projekt čiji bi zadatak bio da se dodatno, prije nego što se zakon o lokalnoj samoupravi nađe u zakonodavnoj proceduri, rasvijetle i pitanja imovine Kantona Sarajevo u vezi s ovim zakonom, pripadnosti javnih prihoda, ali i pitanja načina prenosa prava vlasništva, te upravljanja prenešenom imovinom, kao i drugim pravima.

- Kad zakon o lokalnoj samoupravi bude na snazi, on će se morati uskladiti sa Zakon o komunalnim djelatnostima, odnosno sa nadležnostima jedinica lokalne samouprave, o preuzimanju osnivačkih prava nad kantonalnim javnim preduzećima u dogovorenim i zakonom propisanim rokovima - kazao je Nenadić.

Naglasio je i da će na isti način biti neophodno usklađivanje i drugih kantonalnih zakona i provedbenih propisa u oblastima korištenja javnih dobara, upravljanja prirodnim resursima i raspodjele sredstava ostvarenih po osnovu njihovog korištenja, upravljanja, finansiranja i unapređenja djelatnosti i objekata komunalne infrastrukture, predškolskog i osnovnog obrazovanja, kulture i sporta i drugih nadležnosti koje pripadaju jedinicama lokalne samouprave, saopćeno je iz Pres službe Kantona Sarajevo.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hota-Muminović: Razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a štrajk nezakonit

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'