Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 16:19 |

Učenici OŠ “Vrhbosna” uručili zahvalnicu premijeru Konakoviću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Vlada Kantona Sarajevo (KS) finansijski je pomogla odlazak učenika iz Osnovne škole (OŠ) "Vrhbosna" na svjetsko takmičenje u edukacijskoj robotici u Šangaju, zbog čega su učenici te škole danas uručili zahvalnicu premijeru Sarajevskog kantona Elmedinu Konakoviću. 

Timski video učenika OŠ "Vrhbosna" Galiba Plehe, Abdulaha Išerića i Halime Išerić proglašen je najboljim na takmičenju  u Šangaju, a nastavnik Asmir Zimić, koji je toj talentovanoj djeci pomagao da se pripreme za takmičenje, pojasnio je da se Svjetsko takmičenje u edukacijskoj robotici (World Education Robotics - WER) od 2002. godine održava u Kini te da u posljednje četiri godine u njemu učestvuje 20 zemalja iz cijelog svijeta. 

Dodao je kako učestvuju najbolje ekipe, podijeljenje u tri starosne grupe, odnosno učenici do petog razreda osnovne škole, od šestog do devetog te srednjoškolci.

Ove godine na svjetskom takmičenju su učestvovale dvije ekipe iz Bosne i Hercegovine, tri ekipe iz Hrvatske i jedna ekipa iz Srbije.

Nagrade se dodjeljuju za najbolji timski video, najkreativniji video, najbolju prezentaciju i najbolje editirani video.

Direktorica OŠ "Vrhbosna" Erzumana Fukelj u razgovoru sa Konakovićem, istakla je da su uložili velike napore kako bi organizirali odlazak na takmičenje u Šangaj.

- Naša ekipa je prvo ostvarila značajan uspjeh na nivou BiH, što im je omogućilo odlazak na svjetski kup u edukativnoj robotici, koji je održan u Zagrebu, a gdje su osvojili treće mjesto. To je bila ulaznica za svjetsko takmičenje u Šangaju. Onda je uslijedio najteži dio posla, a to je prikupljanje sredstava i organizacija putovanja, gdje bez pomoći mnogih ne bi uspjeli ni otići - kazala je Fukelj.

Konaković je ocijenio da se radi o zaista velikom uspjehu, kada to postignu djeca od 12 i 14 godina i to u oblasti robotike.

- Nadam se da će i u budućnosti nastaviti nizati uspjehe, a na našu podršku mogu računati uvijek - poručio je.

U Šangaju se ove godine na jednom mjestu okupilo oko 3.000 timova, odnosno oko 8.000 učenika. Uz njih su na takmičenju bili njihovi mentori, roditelji i posjetitelji, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Konaković: Dokazat ću nepostojanje veza sa bilo kakvim kartelom, to su laži i izmišljotine    

Konaković na Energetskom samitu: Nadam se hrabrim i brzim rješenjima (VIDEO)

Konaković na Energetskom samitu: Nadam se hrabrim i brzim rješenjima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu