Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 11:31 |

Cormack: Slobodni mediji su apsolutni temelj demokratije (VIDEO)

FENA Hazim Aljović

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) pokrenula je zajednički Program za pomoć medijima na Balkanu, koji će se fokusirati na razvoj online medija u Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Kosovu, Crnoj Gori i Srbiji.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack je sa današnjeg predstavljanja Programa u Sarajevu poručila da su slobodni mediji apsolutni temelj demokratije.

- U cijeloj regiji, ne samo u BiH, mediji su pod pritiskom raznih izvora zbog toga smo ovaj program napravili da bude regionalni - istakla je Cormack.

Naglasila je da je cilj pomoći neovisnim medijima da koriste nove tehnologije, da ulaze u partnersva za reklamu i propagandu i da rade na razvoju sadržaja koji emitiraju.

- Želimo pomoći istraživačkom novinarstvu jer je njihova uloga u društvu posebna, jer izvještavaju o onome što korumpirani građani rade - navela je Cormack.

Predsjednik Upravnog odbora Vijeća za štampu u BiH i direktor magazina ''Start BiH'' Dario Novalić izrazio je zadovoljstvo da je u USAID u dva mjeseca pokrenuo dva programa, jedan za BiH, a drugi regionalni.

- Dugo su nas pustili da se razvijamo sami. Medijima to nije bio problem, međutim ekonomiji i politici je to bila prilika, neki mediji su propali, neki su se morali pripojiti, javno ili tajno, političkim strankama - rekao je Novalić.

Siguran je da će se u narednim godinama, uz pomoć međunarodne zajednice, mediji uspjeti razviti.

Direktor i jedan od osnivača crnogorskih ''Vijesti'' Željko Ivanović USAID-ov Program za pomoć medijima na Balkanu smatra značajnim s obzirom na situaciju koja vlada na tržištu u regionu i na značaj digitalnih medija.

Program USAID-a u pet država Balkana će trajati tri godine, a vrijedan je sedam miliona dolara.

Pogledajte http://fena.ba/video/1402/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ToVHSUVSsFFWYv2nrv1Yov1TlPmRBBXg?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predstavljene Smjernice i Priručnik za izvještavanje o izborima (VIDEO)

Medijsko izvještavanje u najboljem interesu djeteta

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom