Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 11:40 |

Usvojen Nacrt zakona o dopunskim pravima boraca u HNK

FENA Saopćenje

MOSTAR, 30. januara (FENA) - Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) usvojila je u ponedjeljak Nacrt zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica u HNK.

Tokom rasprave istaknuto je kako su pri izradi Nacrta zakona konzultirane udruge koje okupljaju boračku populaciju i da su uvaženi njihovi prijedlozi, saopćeno je iz Vlade HNK.

Također, Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti od buke kojim se definišu mjere kojima se može utjecati na kontrolu i smanjenje buke kroz prostorno planiranje, izdavanje dozvola, te mjerenje buke.

Osnovni cilj Zakona je sprječavanje, ublažavanje ili smanjenje štetnih efekata izlaganja buci.

Vlada je, uz ostalo, dala saglasnost na Program rada i Finansijski plan Agencije za privatizaciju u HNK za 2018. godinu.

Programom privatizacije za 2018. godinu planirane su aktivnosti vezane za privatizaciju preostalog državnog kapitala i državne imovine na prostoru HNK te nastavak kontrole izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora za ona preduzeća i imovinu koja je prodana metodom tendera i neposredne pogodbe.

Vlada HNK također je raspravljala o pokretanju snažnijeg investicijskog ciklusa izgradnje i modernizacije regionalnih cesta.

S obzirom na to da su između nivoa vlasti u FBiH u toku konzultacije o načinu raspodjele naknade za ceste koja je krajem godine povećana za 15 feninga, od čega 10 feninga ide za autoceste i brze ceste a 5 feninga za ostale ceste, Vlada je usvojila Odluku kojom se traži da raspodjela 5 feninga za F BiH ostane po dosadašnjem ključu raspodjele, odnosno 45 posto Federaciji BiH, 30 posto kantonima i 25 posto jedinicama lokalne samouprave.

Pored toga, od Vlade FBiH zatraženo je da izvan snage stavi odluke o kategorizaciji cesta u autoceste i brze ceste, magistralne ceste i regionalne ceste iz 2014. godine, objavljeno je na internetskoj stranici Vlade HNK.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo