Regija     | 30.01.2018. 12:08 |

Talijanska ribarica sa sirijskim izbjeglicama stigla u Boku

FENA Agencije

KOTOR, 30. siječnja (FENA) - Talijanska ribarica "Erika" uplovila je u utorak ujutro u Boku, u luku Zelenika, a na njoj se, pored tri člana posade, nalazi 17 izbjeglica iz Sirije, među kojima je i četvoro djece.

Medicinska služba stigla je u luku, a očekuje se dolazak i drugih nadležnih službi. Nijedan član posade "Erike" još nije napustio brod.

Ranije ujutro javljeno je da se očekuje uplovljavanje ove brodice u luku Zelenika. Petnaest metara duga ribarica, koja se nalazila u međunarodnim vodama na oko 20 milja pred crnogorskom obalom, ujutro je uputila poziv u pomoć nadležnim službama u Crnoj Gori, obavijestivši ih o time da se na brodu nalaze izbjeglice i da se brod uputio ka najbližoj luci, javila je Hina.

"Za sada nemamo pouzdanu informaciju što se dogodilo, je li „Erica“ spasila izbjeglice-brodolomce s nekog potonulog plovila ili ih je možda sama ta ribarica prevozila. O svemu su obaviješteni Granična pomorska policija i Mornarica Vojske Crne Gore, koji su poduzeli mjere iz svoje nadležnosti i čija će plovila isploviti u susret talijanskoj ribarici. Mi taj brod pratimo preko svog sustava za elektronski nadzor plovidbe", kazao je direktor Uprave pomorske sigurnosti Crne Gore Safet Kočan.

Prema neslužbenim informacijama, crnogorske pomorske vlasti su preko elektronskog praćenja utvrdile kompletnu rutu i način kretanja ribarice "Erika" u protekla 24 sata te je utvrđeno da je prema Boki Kotorskoj krenula iz pravca Otrantskih vrata, na ulazu iz Egejskog mora u Jadran.

Budući da se "Erika" cijelo to vrijeme kretala brzinom od 4 do 6 čvorova nameće se zaključak da se brod nije zaustavljao zbog uobičajenih ribarskih aktivnosti, što bi bilo za očekivati jer je riječ o ribarici koja lovi parangalima, a ne povlačnim ili plutajućim mrežama.

Isto tako činjenica da se brod stalno kretao i da se nije zaustavljao navodi na zaključak da "Erika" nije pokupila brodolomce iz mora, jer bi u tom slučaju morala stati.

Pomorska policija u međuvremenu je uputila ususret talijanskoj ribarici nekoliko svojih plovila koja su je presrela, a na oko četiri milje udaljenosti od obale na "Eriku" su se ukrcali i pripadnici granične pomorske policije kako bi se izbjegla mogućnost da se s talijanskog broda eventualno u more pokuša baciti bilo kakav potencijalno kompromitirajući dokazni materijal.

Budući da je riječ o brodu koji je i ranije u dva navrata u Hrvatskoj imao sukobe sa zakonom jer je uhvaćen u nelegalnom ribolovu, crnogorska policija ne isključuje ni mogućnost da je posada "Erike" namjerno pokušala sirijske izbjeglice prokrijumčariti u Crnu Goru.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom