Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 13:32 |

Komisija: Revidirati javnu nabavku knjižica za pasoše za period 2015.-2018.

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za finansije i budžet, na današnjoj sjednici je jednoglasno zaključila da Ured za reviziju institucija BiH treba da izvrši reviziju učinka u vezi s javnim nabavkama knjižica za pasoše BiH u periodu 2015.-2018. godina.

Istovremeno je Komisija prihvatila izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi „Blagovremenost postupaka javnih nabavki u institucijama BiH“, koji je sačinio Ured za reviziju.

Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda, član Komisije za finansije i budžet Jasmin Emrić (A-SDA) kazao je da veliki problem predstavlja što je u cjelosti poništena tenderska dokumentacija za 14 posto postupaka javnih nabavki, što je vidljivo iz prezentiranog izvještaja revizora.

Zakon o javnim nabavkama BiH, po mišljenju člana Komisije Damira Bećirovića (Demokratska fronta) „pravljen je za koruptivne radnje i kriminal“ i niko ne odgovara krivično za počinjene nepravilnosti konstatirane u izvještaju revizora.

- Bilo bi zanimljivo vidjeti koje kompanije su povukle najviše novca iz državnog budžeta - kazao je Bećirović i konstatirao da Zakon o javnim nabavkama ostaje i dalje jedan od najproblematičnijih zakona u BiH.

Komisija za finansije i budžet je na ovoj sjednici odobrila izvještaj o obavljenim prestrukturiranjima budžetskih rashoda institucija BiH za period 1. januar - 30. septembar 2017. godine, koji je sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Zaključila je također jednoglasno da treba doraditi i ponovno staviti na dnevni red izvještaj o njenom prošlogodišnjem radu, koji je sačinio ured seketara ove komisije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo