Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 14:07 |

KCUS: U protekloj godini urađeno 2.171 267 laboratorijskih analiza

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. januara (FENA) - Klinička hemija i biohemija Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo (KCUS) unaprijedila je u proteklom periodu funkcioniranje.

Izvršena je reorganizacija prijemnog punkta gdje se vrše venepunkcije za vanjske pacijente, skraćeno je vrijeme čekanja u odnosu na 2015. godinu. Izvršena je optimizacija i poslovnih procesa obrade uzoraka.

Po riječima šefice Kliničke hemije i biohemije Suzane Tihić Kapidžić, vrijeme izdavanja nalaza prilagođeno je zahtjevima klinika i pacijenata. Uposlenici na posao dolaze već u 7 sati, dok se u 07.15 može već izvaditi krv u prijemnoj ambulanti.    

- Urgentne analize se izdaju u roku 5 minuta do 1 sata, redovne analize u roku od 24 sata. Specifične analize rade se u propisanim rokovima. Sad se krv vadi na osam punktova, u odnosu na period prije dvije godine kad smo imali samo četiri. Prije dolaska ovog menadžmenta situacija je bila teška. Pacijenti su dugo čekali na vađenje krvi, na punktovima su radila samo četiri, sad radi osam laboranata i po potrebi uključujemo još. Raniji prostor bio je zapušten, a sad je okrečen i očišćen, a dobili smo i dodatnu prostoriju za pružanje usluga i vrijeme naplate usluge pomakli smo pola sata ranije - rekla je prim. mr. ph.Tihić Kapidžić.

Napominje da ta organizaciona jedinica pruža zdravstvenu uslugu sekundarnog B i tercijarnog nivoa. U protekloj godini urađeno je 2.171.267 analiza i obrađeno 251.393 pacijenata. 

Iako zbog tenderskih procedura nedostaju reagensi, uposlenici se trude maksimalno biti susretljivi prema pacijentima.

- Nažalost, ne možemo utjecati na tenderske procedure, zbog čega se suočavamo s nedostatkom potrebnih reagensa i kritikama pacijenata. Nismo u mogućnosti da sami kupujemo reagense, a ponuđači su ti koji obaraju tenderske procedure, zbog čega kasni isporuka reagensa KCUS - pojasnila je Tihić Kapidžić.

Pacijent Kadrija Hrvačić zadovoljan je uslugom koja mu je pružena u KCUS. Ističe da nije čekao ni minutu na prijem u laboratoriju.

- Odmah su me primili. Rijetko dolazim u KCUS, ali u posljednje vrijeme očigledno je došlo do unapređenja usluge. Zaista želim uputiti pohvale za KCUS - poručio je Hrvačić, saopćila je Služba za odnose s javnošću KCUS.                                

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo