Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 14:59 |

Oporba u Brčkom traži prekomponiranje vladajuće većine

FENA

BRČKO, 30.siječnja (FENA) - Nakon što je jučer obznanio odluku da napušta HDZ BiH i klub zastupnika te stranke u Skupštini Brčko distrikta, Tomislav Stjepanović danas je s novim stranačkim kolegama i skupštinskim koalicijskim partnerima o tome razgovarao s predsjednikom brčanske skupštine Esedom Kadrićem i gradonačelnikom Sinišom Milićem.

Stjepanović je nakon napuštanja HDZ BiH prešao u HDZ 1990. i kao neovisni skupštinski zastupnik pridružio se klubu zastupnika HSS 'Stjepan Radić' u Skupštini Brčko distrikta.

Njegovim prelaskom u novu stranku brčanski HDZ BiH ostao je sa  dva zastupnika što je nedostatno za donošenje krucijalnih odluka i zakona u brčanskoj skupštini.

Naime, Statutom Brčko distrikta predviđeno da se važniji zakoni, poput Proračuna, donose ukoliko za njih glasuje preko 50 posto zastupnika iz reda konstitutivnih naroda. Obzirom da Hrvati imaju pet zastupnika  u brčanskoj Skupštini potrebna je podrška trojice zastupnika, a toliko ih sad ima klub zastupnika HSS 'Stjepan Radić'.

- Danas smo brčanskog gradonačelnika i predsjednika Skupštine upoznali s novom političkom realnošću u brčanskoj Skupštini kada je u pitanju  hrvatska većina. Očekujemo da u što kraćem roku prihvate tu realnost i postupe sukladno Statutu i zakonima Brčko distrikta - kazao je Dragan Pranjić, član OO HDZ 1990. Brčko distrikta.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Skupština Distrikta dala suglasnost na Odluku o usklađivanju plaća

U Brčkom održan seminar za šahovske sudije

U Brčkom više udruženja upriličilo 'Bajramsku svečanost'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana