Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 14:52 |

UO 'Alumina' Zvornik - Napad na Matića posljedica dugogodišnjih prijetnji

FENA Saopćenje

ZVORNIK, 30.januara (FENA) - Iz Upravnog odbor zvorničke „Alumine“ tvrde da je jučer izvršen pokušaj ubistva člana tog odbora Mila Matića te pozivaju Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, kao i nadležna tužilaštva da, kako je saopćeno, hitno otkriju naručioce i izvršioce tog gnusnog krivičnog dijela.

Također, traže i da hitno procesuiraju sve one, koji u protekle tri godine „ucijenjuju, prijete, zaštrašuju“, a sve s ciljem kriminalnog otimanja „Birača“ i „Alumine“.

Fizički napad na Matića dogodio se jučer oko 16.30 sati u Zvorniku, ispred zgrade u kojoj stanuje, a nakon njegovog povratka s posla.

-Matić je zadobio teške tjelesne povrede, brojne frakture glave i povrede po cijelom tijelu. Upućen je na dalje liječenje na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu - navodi se u saopćenju Upravnog odbora „Alumine“.

Smatraju da je napad na Matića „posljedica dugogodišnjih prijetnji i dio bjesomučne hajke koja se već duže vrijeme vodi protiv čelnih ljudi ove fabrike, a koji nisu dozvolili otimanje njene imovine od strane pojedinaca i kriminogenih grupa, a o kojima je šira javnost itekako upoznata“. 

-Intenzitet prijetnji se naročito pojačao nakon skorašnjih odluka sudova koje su bile u korist 'Alumine' i 'Birača', a na štetu kriminogenih grupa koje nesmetano krstare Republikom Srpskom. Koliko su ove osobe drske i bahate govori i činjenica da prijetnje listom upućuju i poslovnim partnerima 'Alumine' iz Evropske unije, a sve s ciljem urušavanja ovog privrednog društva - tvrdi se u saopćenju.

Kriminalne grupe i njihovi pomagači do danas nisu, kako se dodaje, izvedeni pred lice pravde.

I iz Sindiakta ove zvorničke fabrike navode da su zgroženi napadom na Matića te konstatuju da „ima onih kojima je izgleda više stalo da se fabrika zaustavi i da se kao mnogi drugi privredni subjekti proda u staro gvožđe“.

-Neshvatljivo je da organi vlasti tolerišu ovakve pojedince ili grupe. Neshvatljivo je da se pored svih dokaza prelazi preko počinjenog kriminala u 'Birču' i da još niko za to nije odgovarao. Naprotiv, umjesto toga sada imamo situaciju gdje su ugroženi oni koji ukazuju na kriminal, ili pokušavaju da ga spriječe - stoji u njihovom saopćenju.

Pitaju i da li će ih neko da zaštiti, ili će morati sami da se organizuju.

-Ako treba da uvedemo vanredno stanje, da radimo pod oružjem, onda to treba da se zna, a ne da živimo u iluziji da neko u ovoj državi hoće i može da brine za sigurnost njenih građana - tvrdi se u saopćenju Sidnikalne organizacije „Alumine“.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Australska policija nazvala napad nožem na biskupa Asirijske crkve terorističkim činom

U napadu sunitskih militanata u Iranu ubijeno pet policajaca

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu