Svijet     | 30.01.2018. 15:48 |

Mladenov: Pojas Gaze na rubu je potpune propasti

FENA Internet

TEL AVIV, 30. januara (FENA) - Visoki zvaničnik Ujedinjenih nacija upozorio je u utorak da je palestinska priobalna enklava pojas Gaze na rubu "potpune propasti".

Bliskoistočni mirovni posrednik UN-a Nikolaj Mladenov izjavio je da je ključ za spašavanje Gaze od katastrofe obnova vlade palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa na toj teritoriji, deceniju nakon što ju je protjerao militantni islamistički pokret Hamas.

- Bez toga Gaza riskira da nam ponovo eksplodira pred očima, ovaj put na daleko pogibeljniji i nasilniji način nego u prošlosti - izjavio je Mladenov na redovnoj godišnjoj konferenciji Izraelskog instituta za studije nacionalne sigurnosti u Tel Avivu.

 Gaza, razorena od 2008. s tri rata između Izraela i Palestinaca, pati od uništene infrastrukture, striktne izraelske blokade i masovne nezaposlenosti.

U ovom je mjesecu Bijela kuća zamrznula milione dolara pomoći UN-ovoj agenciji za palestinske izbjeglice.

- Često govorim javno, u Vijeću sigurnosti i u drugim formatima, da smo u jeku velike humanitarne krize. Na rubu smo potpune propasti u Gazi, potpune propasti ekonomije, socijalnih službi, te političkih, humanitarnih i sigurnosnih implikacija koje proizlaze iz toga - upozorio je Mladenov.

On je izjavio da će izraziti te brige u Bruxellesu u srijedu na sastanku ad hoc komisije za vezu, koja koordinira međunarodnu donatorsku pomoć za Palestince.

Kazao je da će sastanak biti na visokom nivou, uz prisustvo Izraelaca, Palestinaca i brojnih arapskih ministara vanjskih poslova.

Palestinski premijer Rami Hamdallah će učestvovati, navodi se u saopćenju palestinskih vlasti.

- Jedna od ključnih poruka zaista mora biti: šta mi možemo uistinu učiniti da stvorimo i očuvamo nadu za narod u Gazi, u cilju bavljenja militantnim aspektom i humanitarnim aspektom - izjavio je Mladenov, prenosi AFP.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Lejletu-Bedr - Nastavlja se podjela iftara Islamske zajednice u BiH za prognane u Gazi

Baerbock: Humanitarne organizacije moraju biti u prilici da nesmetano dostavljaju pomoć u Gazu

Iran ocijenio rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o Gazi kao pozitivan, ali nedovoljan korak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo