Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 16:07 |

Banjalučko tužilaštvo lani podiglo samo jednu optužnicu za ratne zločine

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30.januara (FENA) - U Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka tokom prošle godine podignuta je samo jedna optužnicu za ratne zločine.

Iz ovog tužilaštva su precizirali da je u dva predmeta donesena naredba o nesprovođenju istrage, u tri slučaja data je naredba o obustavi istrage, jedna prijava za ratne zločine je dostavljena Tužilaštvu BiH, a dva predmeta u fazi istrage su riješena na drugi način, ustupanjem na nadležnost drugom tužilaštvu.

U toku 2017.godine Odjeljenje za ratne zločine imalo je u radu ukupno 16 predmeta protiv poznatih punoljetnih izvršilaca krivičnog djela ratnog zločina, a trenutno ima 11 nezavršenih predmeta (sedam istraga i četiti prijave).

Preciziraju i da je u Odjeljenju ovog tužilaštva za ratni zločin u 2017.godini radio jedan tužilac, „koji je ostvario pojedinačnu normu od 131,26 posto i upotpunosti ostvario plan rješavanja predmeta ratnih zločina za 2017“.

-Očekujemo da i u ovoj godini bude nastavljen kontinuitet u rješavanju predmeta ratnih zločina, a u skladu s usvojenom Državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina - saopćeno je iz ovog tužilaštva.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ljevaković u Ahmićima obilježio 31. godišnjicu ratnog zločina nad bošnjačkim civilima

Türk: Umiranje od gladi u Gazi moglo bi predstavljati ratni zločin

Jedanaestorica oslobođena krivnje za ratni zločin

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'