Regija     | 30.01.2018. 19:03 |

Pahor izrazio zabrinutost nestabilnošću u BiH

FENA Mladenka Krilic

LJUBLJANA, 30. siječnja (FENA) -U obraćanju diplomatima na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik Borut Pahor je ponovio  potporu Ljubljane naporima država zapadnog Balkana na njihovom putu u euroatlantske integracije, ali je izrazio zabrinutost pojavama nestabilnosti, posebice u BiH te dodao da vjeruje da to brine i sve druge europske zemlje. 

Prilikom tradicionalnog prijema za veleposlanike stranih država akreditirane u Ljubljani, koji se održava početkom svake godine na Brdu kod Kranja, slovenski predsjednik Borut Pahor je naglasio kako Slovenija želi dobre odnose sa svim zemljama u svijetu i sa svojim susjedama.

Rekao je kako je riječ o demokratskoj i stabilnoj državi u najpovezanijem dijelu Europe, dodajući kako će ovogodišnji parlamenatrni izbori proteći korektno i da će se politička stabilnost Slovenije održati.

U dijelu govora diplomatima koji se je odnosio na odnose s Republikom Hrvatskom, slovenski predsjednik je kazao kako je Hrvatska za Sloveniju susjedna i prijateljska država te partnerica u Europskoj uniji i NATO savezu, ali da se Slovenija ne može odreći primjene arbitražne presude kojom je granični prijepor konačno riješen i to kompromisom.

Pahor je kazao kako arbitražna presuda nije dala ni Sloveniji ni Hrvatskoj sve što su one zahtijevale, prenosi Hina. 

-No, riječ je o kompromisu s kojim možemo živjeti - kazao je u obraćanju diplomatima na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik, dodajući kako im taj kompromis omogućuje da i ubuduće razvijaju partnerstvo i prijateljstvo.

Dodao je kako Hrvatska, na žalost, ne priznaje odluku arbitražnog suda, dok Slovenija od te presude ne može i neće odustati jer za to nema nikakvih stvarnih i pravnih razloga.

Istaknuo je da slovenski i hrvatski narod u prošlosti nikad nisu bili u oružanom sukobu, što treba nastaviti, te izrazio očekivanje da će se Europska komisija jače angažirati na provedbi arbitražne presude, u dijalogu svih strana.

Kad je riječ o arbitraži i njenoj primjeni, Pahor je ocijenio da je u osnovi to pitanje afirmacije vladavine prava u Europskoj uniji te da u tom smislu primjena arbitraže može poslužiti ubuduće u odnosima članica.

Dok ne dođe do pune implementacije arbitražne presude Slovenija i Hrvatska trebale bi naći način da se kroz svestrani dijalog "razvije formula za suživot koja će omogućavati dobru međususjedsku suradnju", naveo je slovenski predsjednik. 



(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana