Svijet     | 31.01.2018. 10:30 |

Trump u Govoru o stanju nacije: Još mnogo posla, nastavljamo borbu protiv IS-a

FENA Internet

WASHINGTON, 31. januara (FENA) - Sjedinjene Države će nastaviti borbu protiv Islamske države sve dok radikalna organizacija ne bude poražena, izjavio je predsjednik Donald Trump u svom prvom Govoru o stanju nacije kojeg je održao sinoć u američkom Kongresu.

-Još je mnogo posla, a nastavit ćemo borbu sve dok ISIS ne bude poražen. Imamo svu potrebnu snagu za borbu protiv terorista, gdje god ih proganjamo, gdje god ih nalazimo - rekao je Trump, koristeći termin ISIS kao naziv za Islamsku državu u Iraku i Siriji.

Podsjetio je kako je u prošlosti neutralisano na stotine opasnih terorista, uključujući vođu ISIS-a, al-Baghdadija, kojeg su američke snage uhapsile u Iraku 2004. godine, ali je potom pušten.

Aktuelni izvještaji o Abu Bakr al-Baghdadiju, čelniku IS-a su kontroverzni, od onih da da je ranjen ili ubijen u zračnim napadima do vijesti da je živ i da se skriva.

U decembru  2017. irački premijer Haider al-Abadi službeno je proglasio potpuno oslobođenje Iraka od militanata IS-a nakon što su iračke snage osvojile sva područja koja su do tada kontrolirali militanti.

Međutim, rusko ministarstvo obrane saopćilo je kako je koalicija pod vodstvom SAD-a smanjila zračne udarce protiv IS ciljeva u Iraku, dopuštajući mu da pošalje pojačanja u Siriju i komplicira napredak sirijskih jedinica, navodi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'