Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 12:10 |

Za napredak u procesu pridruživanja EU bitna je i bolja integracija Roma

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars - Gunnar Wigemark istaknuo je danas u Sarajevu da je rješavanje položaja romske manjine u BiH svakako pitanje od nacionalnog interesa, a važno je i u kontekstu pridruživanja Evropskoj unije Bosne i Hercegovine, ali i drugih država zapadnog Balkana.  

- Vjerujem da će to, kao jedan od prioriteta, biti odraženo u predstojećoj, novoj strategiji Evropske komisije za proširenje za države zapadnog Balkana - kazao je  Wigemark u Sarajevu novinarima prije seminara o inkluziji Roma u BiH.    

Zahvalio je resornoj državnoj ministrici Semihi Borovac, ali i romskoj zajednici u BiH za dosadašnje napore, te poručio da ima još toga da se uradi za romsku populaciju. Tako je istaknuo nedovoljan broj romske djece koja su obuhvaćena predškolskim obrazovanjem i visoku stopu onih koji ranije napuštaju školovanje. Na primjeru kvalitetno obrazovanih Roma vidimo, kaže, da su mnogo uspješniji i bolje integrirani u društvo u BiH od onih koji to nisu. Spomenuo je i visoku stopu nezaposlenih za koju kaže da je mnogo veća među Romima nego je to generalno prosječna stopa u BiH.

Ambasador Wigemark istaknuo je primjer Grada Bijeljine za koji kaže da je vodeći u procesu bolje integracije Roma u bh. društvo, a tamošnja romska zajednica sastavni je dio toga grada.   

- Rome i ne treba promatrati kao zaseban dio, kao manjinu. Oni zapravo i jesu sastavni dio bilo kojeg društva (u ovoj državi, regiji, Evropi) - poručio je.   

Današnjem skupu prisustvovali su predstavnici raznih nivoa vlasti, međunarodnih organizacija i civilnog društva, a savjetnica za romska pitanja pri Generalnoj direkciji Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Marta Garcia Fidalgo poručila je da je njihova podrška potrebna za bolju integraciju Roma.

Naglašava da je integracija Roma jedan od ključnih, temeljnih principa i procesa proširenja. Stoga je nosiocima svih razina vlasti u BiH danas poručila da, ako žele napredovati u procesu pridruživanja EU, moraju ostvariti napredak i u rješavanju pitanja koja se tiču integracije Roma.     

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac naglasila je da su diskriminacija, predrasude i isključenost iz socijalnog života i dalje problemi Roma kako u BiH tako i Evropi te da to upozorava na važnost većeg političkog angažmana i posvećenost pitanju inkluzije Roma u BiH i adekvatno izdvajanje novca iz budžeta za potrebe te populacije.

- Moramo unaprijediti našu koordinaciju, zajedno s donatorima kao i sistem evaluacije monitoringa za sve ono što se izdvaja za romsku populaciju. BiH je (i nakon završetka Dekade) posvećena romskoj populaciji, donijeli smo novi akcioni plan za unapređenje uvjeta života Roma, a odnosi se na stambenu politiku, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje - kaže ona.

Ističe da se može biti zadovoljno urađenim u oblasti stambene politike, pa i zdravstvene zaštite, ali ne i stopom zapošljavanja Roma. Precizira da to realiziraju putem zavoda za zapošljavanja (programi samozapošljavanja ili zapošljavanja) ali da je slab odaziv.            

- Naše aktivnosti bit će usmjerena u oblasti gdje nismo uspjeli postići zadovoljavajuće rezultate. Bitno je da smo opredijeljeni prepoznati stvarne potrebe Roma u BiH i omogućiti njihovu inkluziju na adekvatan način i za to izdvajamo potreban novac - kazala je.

Predsjedavajući Odbora za Rome pri Vijeću ministara BiH Mujo Fafulić zahvalan je međunarodnim organizacijama i vlastima u BiH (posebno resornom ministarstvu) za novac izdvojen za rješavanje problema Roma, ali i poručuje da njihovi problemi ipak nisu riješeni.   

- Stoga mislimo da je bitno značajnije ulagati u romsku zajednicu da bi se integrirala u suvremeno društvo i imala istu startnu poziciju kao i svi drugi bh. građani - kazao je. Odbor i romska zajednica u BiH nadaju se, kaže, da će imati priliku uistinu sudjelovati u donošenju odluka bitnih za tu populaciju.  

Delegacija EU, odnosno Ured specijalnog predstavnika EU bili su domaćin četvrtog seminara o inkluziji Roma u BiH koji je organiziran u suradnji sa predstavnicima Roma u BiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasador Sattler sa studentima iz Tuzle i Bijeljine

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

EU podržava mlade i etablirane glazbenike da zablistaju u EU-YU Rock Centru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo