Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 13:04 |

Bojić: Devetog marta tematska sjednica o slobodi izražavanja i slobodi medija

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Poslanica Srpske demokratske stranke (SDS) Aleksandra Pandurević kazala je da je to korektno urađen dokument, međutim, upozorila je na tvrdnje Koordinacijskog odbora Srba iz Mostara koji još uvijek čekaju obnovu svojih domova.

Podsjetila je da je u okviru Regionalnog stambenog programa za zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih osoba odabrano da se obnovi 37 domaćinstava u Mostaru, ali godinu i pol se čeka na realizaciju tog projekta te je upitala kada se to može očekivati.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac (SDA) najavila je da će na to pitanje odgovoriti na narednoj sjednici.

Tokom rasprave o Izvještaju o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić zatražio je od Vijeća ministara da pripremi Zakon nad vlasništvu u medijima, Zakon o on-line medijima te Zakon o zabrani korištenja govora mržnje u medijima.

Zabrinjavajućim je nazvao rapidan pad BiH na listi zemalja koje govore o indeksu slobode medija jer je 2004. godine od 167 zemalja bila na 21. mjestu i najbolja u regionu, ali 2016. godine od 180 zemalja BiH je na 68. mjestu.

- Niti jedna zemlja nije tako brzo pala na ovom indeksu. Vijeće ministara trebalo se zabaviti tim pitanjem i utvrditi šta se dešava u tom smislu te predložiti program mjera - kazao je Šepić.

Za poslanika NDP-PDP-a Momčila Novakovića zabrinjavajući je trend povećanja političkih i finansijskih pritisaka na medije, te bi se trebalo pozabaviti načinom poslovanja nekih medija.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić najavio je da će 9. marta biti organizirana tematska sjednica o slobodi izražavanja i slobodi medija te je pozvao poslanike da prisustvuju toj sjednici.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo