Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 14:00 |

Bh. udruženje u Derbyju - Sjećanje na žrtve genocida iz cijelog svijeta

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Učenice bh. dopunske škole u Derbyju (Velika Britanija) Adna Bjelobrvić osvojila je prvo, a Aldijana Pobrić drugo mjesto na takmičenju za najbolji literarni rad o temi "Snaga riječi" (The Power of Word), koje je i ovog januara održano u okviru obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta (Holocaust Memorial Day). 

Član grupe za planiranje i organizaciju obilježavanja Ferid Kevrić kaže za agenciju BHINFODESK da je bosanskohercegovačko udruženje u Derbyju tradicionalno jedan od partnera Derby City Councila u pripremi i organizaciji te manifestacije kojom se zapravo obilježava sjećanje na sve žrtve genocida, od Drugog svjetskog rata pa do današnjih dana.

Naravno tu je, kako je kazao Kevrić, uključeno i sjećanje na genocid koji se dešavao nad Bošnjacima tokom agresije na BiH u periodu od 1992. do  1995. godine, a program manifestacije uklapa se u Nacionalni program obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta.

Bosanskohercegovačko udruženje u Derbyju bilo je domaćin programa u okviru te manifestacije kojem su, među ostalima, prisustvovali gradonačelnik grada Derby John Whitby i predstavnici Ambasade Ukrajine u UK i ukrajinske asocijacije. 

Kamerman BBC-a Stephen Foster priredio je prezentaciju i govor o temi "Utjecaj medija na ratna zbivanja, pozitivan i negativan prikaz događaja", a sudionicima su se obratili i gradonačelnik grada Derbya i Amelija Handy uime organizacije "Remembering Srebrenica". Stephen Foster je prijatelj Udruženja, a tokom rata u BiH bio je kamerman za BBC i Chanel 4 i obišao mnoga ratišta (Sarajevo i okolina Prijedora i Banje Luke) te uradio nekoliko dokumentarnih filmova.

Sudionici te manifestacije položili su cvijeće na spomenik žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini koji je bh. udruženje Derby podiglo u julu 2015., a posvećen je "Majci bošnjakinji, žrtvi i svjedoku genocida u Bosni i Hercegovini".

U gradskoj katedrali u Derbyju gosti su prisustvovali prigodnom programu na kojem su ponovo spomenute žrtve genocida iz cijeloga svijeta, među njima i žrtve genocida u BiH. Imam Ahmed Ef. Gopo proučio je ajet iz Kur’ana, a i druge vjerske konfesije imale su molitve za sve žrtve.

U finalnom dijelu program upriličen je nastup folklorne sekcije "Bosanski biseri", a učenici bh. dopunske škole Derby pročitali su poeme koje su napisali i posvetili holokaustu što je propraćeno prigodnim slajdovima.

Uz stihove Nihada Nine Ćatića porijeklom iz Srebrenice učenici su nosili "Cvijet Srebrenice" i ispisane riječi "Mi opraštamo, ali nikad nećemo zaboraviti". Organizator navodi da nakon te scene nije bilo aplauza, posjetioci su tek nijemo promatrali.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Britanska ekonomija prošle godine ušla u recesiju

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo