Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 14:34 |

Šurkov, koji se dovodio u vezu sa Dodikom, na "Putinovoj listi"

FENA

WASHINGTON, 31. januara (FENA) – Na listi 210 osoba iz Rusije koje je administracija predsjednika SAD Donalda Trumpa identificirala u sklopu zakona o sankcijama i borbi protiv negativnog ruskog utjecaja se nalazi i Vladislav Šurkov.
Ovaj savjetnik i saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina se dovodio u vezu sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i utjecajem Moskve na izbor predsjednika RS 2014. godine.

Šurkov se nalazi na tzv. Putinovoj listi, osoba koje SAD identificiraju kao moguće nove mete sankcija zbog veza sa Kremljem te spornih aktivnosti u Ukrajini, širenju ruskog utjecaja ili kršenja ljudskih prava.

Prema navodima američke nevladine agencije Stratfor, Šurkova i Dodika povezuje uloga ruskog propagandiste i ultranacionaliste Konstatina Malofeeva, koji je identificiran kao agent Putinovog savjetnika.

- Dodik je dvije sedmice prije izbora 2014. godine putovao u Moskvu na sastanak sa Putinom. Na dan izbora Dodik se sa Malofeevom susreo u hotelu kod Banja Luke. Malofeev je agent Putinovog savjetnika Vladimira Šurkova. Njih dvojica su navodno organizirali i finansirali referendume na Krimu te u regijama Donjeck i Lugansk. Štaviše, Malofeeev je u Banja Luku došao sa grupom Kozaka koji su bili u blizini biračkog mjesta - navodi se u tekstu Stratfora koji je objavljen krajem marta prošle godine, a u kojem se tretira porast utjecaja Rusije u regiji. 

Bugarski istraživač Christo Grozev je te navode potvrdio u tekstu objavljenom na internet stranici bellingcat.com koja objavljuje istraživačke priče, te je istaknuo da je Malofeev bio zadužen da osigura pobjedu Dodika na izborima.
Grozev je objavio i fotografiju na kojoj su, kako navodi, Dodik i Malofeev na dan izbora. Podsjetimo, Dodik je u vrlo tijesnoj utrci, te rezultatima koji su objavljeni sa zakašnjenjem pobjedio kandidata SDS-a Ognjena Tadića za samo deset hiljada glasova.

Osim Šurkova, na Putinovoj listi koja je objavljena na zahtjev američkog Kongresa su i čelnici kompanija koje djeluju u Bosni i Hercegovini direktno ili putem filijala, poput Alekseya Millera, čelnika Gazproma i Germana Grefa, čelnika Sberbank.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

SDA - Dodik prijeti Bošnjacima kao što je prijetio Karadžić

Dodik od Vučića zatražio podršku za poteze koje Republika Srpska planira poduzeti

Hadrović: Dodik se 'zaigrao' misleći da ga američke sankcije nikada neće sustići i staviti u kut

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'