Magazin     | 31.01.2018. 14:18 |

Tajni vladini dokumenti pronađeni u second hand shopu

FENA Ivana Banovic

SYDNEY, 31. siječnja (FENA) - Australian Broadcasting Corporation (ABC) došao je u posjed više stotina dokumenata s oznakom 'Top Secret' tijekom istrage o kršenju nacionalne sigurnosti.

Dokumenti su pronađeni u dva zaključana ormarića za arhiviranje koji su prodani na vladinoj dražbi u Canberri gdje su stajali gotovo cijelo desetljeće dok nisu stavljeni na prodaju u jednom second hand shopu.

Vlada i premijer u srijedu su objavili hitnu istragu o curenju informacija.

Gotovo svi dokumenti klasificirani su kao povjerljivi, 'vrhunska tajna',  ili 'AUSTEO', što znači da ih smiju vidjeti samo Australci. 

Terry Moran, koji je bio tajnik Ureda premijera od 2008. do 2011., za ABC je kazao je kako svi odgovorni trebaju biti pronađeni i otpušteni.

Dokumenti detaljno navode niz sigurnosnih kršenja, uključujući i rezultate revizije koja je pokazala da je australska savezna policija izgubila gotovo 400 dokumenata nacionalne sigurnosti između 2008. i 2013.

Čak 195 dokumenata uključivalo je planove za zaštitu Ujedinjenih Arapskih Emirata od neprijateljstva Irana, nacionalna sigurnosna izvješća, izvješća o ratu u Afganistanu, obavještajne podatke o australskim susjedima, profile ljudi osumnjičenih za terorizam i pitanja oko operacija australskih obrambenih snaga u Afganistanu.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

PSBiH - Bilateralni odnosi BiH i Australije dobri, postoji prostor za njihovo unapređenje

Australija gradi najveću mornaricu od Drugog svjetskog rata

Australija u 2023. zabilježila osmu najtopliju godinu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!