Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 14:44 |

Dedić: Dokazi o finansijskim propustima Šatorovića i njegovih podružnica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31.januara (FENA) - Sindikat obrazovanja Federacije BiH na čijem je čelu Selvedin Šatorović nije plaćao doprinose dijelu uposlenika i isplaćivao je novac bez dokumentacije i popratnih odluka zbog čega ga je Porezna uprave FBiH kaznila sa 5.700 maraka, saopćio je Ibrahim Dedić, predsjednik Udruženja Samostalni Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.

Dedić je, kako kaže, na čelu jedinog legalnog i registriranog sindikata obrazovanja i navodi da „godinama vodi borbu sa Šatorovićevom samovoljom i malverzacijama na štetu sindikalnog pokreta i radnika“. On je, tvrdi, u više navrata upozoravao javnost na upitan legitimitet Šatorovićevog sindikata.  

Dedić navodi da posjeduje i dokument za koji kaže da potvrđuje njegove tvrdnje o „dokazanim finansijskim propustima Šatorovića i njegovih podružnica.“ Odlučio se, kako kaže obratiti javnosti, jer se, sredinom februara priprema izbor novog rukovodstva Saveza samostalnih sindikata FBiH, a Šatorović je jedan od kandidata za predsjednika.

- U oktobru 2016. godine, porezni inspektori FBiH su sačinili zapisnik o provjeri djelovanja samo jedne podružnice Šatorovićevog sindikata i to u Vogošći. To je bilo prvi put da bilo ko provjera njihov rad, a milioni KM su im prešli preko ruku. U pet godina koliko je kontroliran rad, utvrđeno je da utrošak više hiljada maraka nije pravdan odlukama niti se zna gdje je novac otišao. Odluke su, kako su naveli inspektori, nekada donošene naknadno samo da se to „posuši“ – ističe Dedić.

Prema njegovim riječima, tada je utvrđen porezni dug od 5.420 KM, od čega značajan dio zbog neplaćenih doprinosa. Kako ističe, zapisnik inspektora otkriva i kako se novac iz sindikalne kase trošio za proslave 8. marta, izlete i ručkove na Vlašiću, račune za mobitel itd.

- Šatorović i njegovi najbliži saradnici sve ovo, a i mnogo drugih nezakonitosti sa kojima smo upoznali nadležne organi žele po svaku cijenu sakriti i zato ulaze u manipulaciju radnicima, tobože se protive vladinim prijedlozima, a ustvari rade sve za svoj lični interes. To su uradili i sa posljednjim propalim protestima. Ovaj zapisnik je direktan dokaz da oni ne rade u interesu sindikata i da nanose štetu radnicima i pokretu – navodi Dedić.

On podvlači da će nastaviti, kako kaže, svoju borbu za radnike i legitimno predstavljanje sindikata, upozoravajući da „Šatorović i njegov prvi saradnik u KS Saudin Sivro ulaze u pregovore sa vlastima i potpisivanje ugovora, a da nemaju za to zakonski legitimitet“.

Dedić najavljuje da će u javnosti iznijeti i dokaze o, kako tvrdi, „velikoj prevari u režiji Šatorovića, a zbog koje veliki broj prosvjetnih radnika mora platiti hiljade maraka sudskih troškova zbog neuspjelih tužbi protiv države.“

- O tome ću sada javno govoriti, nakon što sam godinama upozoravao nadležne, ali očito da nas niko ne čuje. Sada kada se namjeravaju dodatno ustoličiti na vrh sindikata, vrijeme je da neko kaže istinu – saopćio je Dedić.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Sindikat predložio inicijativu za izmjene koeficijenata za plaće državnih službenika i namještenika

Njemački željeznički operater pogođen štrajkom pristao na 35-satnu radnu sedmicu

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta