Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 15:52 |

Povratničkoj djeci u Zvorniku se osporava pravo na naziv jezika u školama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31.januara (FENA) - Ombudsmani za ljudska prava Bosne i Hercegovine zaprimili su 16.januara žalbu predstavnika roditelja djece koja pohađaju osnovne škole Liplje, Snagovo, Divič, Kamenica, Kula Grad i Križevići u kojoj se navodi da povratnička djeca u Zvorniku ne mogu izučavati bosanski jezik, tj. osporava im se pravo na naziv jezika.

Također, predstavnici roditelja se ne pozivaju u škole na sastanke već tri godine.

Kako se navodi u saopćenju Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH, prisutna su i vjerska obilježja (ikone) u školama iako je takvim stvarima mjesto u vjerskim objektima.

 - U susjednom Malom Zvorniku djeca imaju pravo da izučavaju bosanski jezik i ne osporava im se pravo na naziv jezika i također ne postoje nikakva vjerska obilježja - navedeno je u saopćenju. 

Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine ističu da su u aprilu 2017. godine objavili Specijalni izvještaj o upotrebi službenog jezika i pisma u Bosni i Hercegovini, koji je dostupan na službenoj web stranici institucije Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Izvještajem je konstatovano da su Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju uređena, između ostalog načela predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja.

Organi vlasti nadležni za organizovanje obrazovnog sistema u Brčko distriktu BiH, Republici Srpskoj, kantonima Federacije BiH, u skladu s ustavom, obvezni su primjenjivati i poštovati načela i norme utvrđene ovim Zakonom i osigurati obrazovanje pod jednakim uslovima za sve učenike, uz potpuno uvažavanje prava djeteta na obrazovanje, značaja prava djece i unaprjeđenja poštovanja ljudskih prava.

Okvirnim zakonom propisano je i da će se jezici konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine upotrebljavati u svim školama u Bosni i Hercegovini, te da će svi učenici izučavati pisma koja su u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini, a svi entitetski, kantonalni i zakoni Brčko distrikta BiH, kao i drugi odgovarajući propisi iz oblasti obrazovanja trebali su u roku od šest mjeseci od dana donošenja pomenutog zakona biti usklađeni sa okvirnim zakonom.

Date su preporuke Vladi Republike Srpske i Ministarstvu prosvjete i kulture tog entiteta, Vladi Federacije BiH i Federalnom ministarstvu obrazovanja i znanosti, vladama svih kantona i kantonalnim ministarstvima obrazovanja  i Vladi Brčko distrikta BiH Odjelu za obrazovanje da bez odgađanja poduzmu sve neophodne mjere kako bi se u svim osnovnim školama u Bosni i Hercegovini, odnosno njenim entitetima i Brčko distriktu Bosne i Hercegovine osigurao ravnopravan i jednak tretman učenika u vezi izvođenja nastave na službenim jezicima konstitutivnih naroda i da poduzmu sve neophodne mjere kako bi učenici u svim osnovnim školama u BiH, izučavala pisma koja su u službenoj uporabi u Bosni i Hercegovini - latinicu i ćirilicu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

BiH - Broj učenika u osnovnim školama u 2023/2024. manji za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

Hafiz Salkanović iz Zvornika poručio: Svjesni smo da je naša obećana zemlja Bosna i Hercegovina

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta