Ekonomija     | 31.01.2018. 15:52 |

ISPRAVAK VIJESTI Milinić: Prošla godina najuspješnija kada su pitanju strane...

FENA Hana Imamović

Zbog pogrešno navedenog iznosa u drugom pasusu ranije objavljene vijesti molimo vas da koristite ovu verziju vijesti.

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Direktor Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) Gordan Milinić ponovio je danas da je u devet mjeseci 2017. godine u odnosu na isti period 2016. zabilježen porast od 60 posto kada su strane investicije u pitanju.

- Imamo 630,8 miliona KM direktnih stranih investicija u BiH, što nije zabilježeno od krize 2008. godine - dodao je Milinić u obraćanju poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ističući da su to zvanični podaci Centralne banke.

Naglasio je da je 2017. godina drugačija u odnosu na prethodne godine zbog rada različitih institucija na unapređenju stranih investicija, poput ministarstava vanjske politike te vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ali i trgovinskih komora.

Posebno je izdvojio aktiviranje ekonomske diplomatije te je u 2017. godini nekoliko bh. ambasada organiziralo investicione forume što je dalo rezultate.

- Naša procjena je da će direktne strane investicije u prošloj godini dostići budžet bh. institucija, a to je 950 miliona KM. Očekujemo u FIPA-i između 800 i 950 miliona KM, ali čekamo zvanične podatke Centralne banke - pojasnio je Milinić.

Također, njegovo očekivanje od Vijeća ministara je da pomogne aktivnosti na unapređenju imidža u BiH kako bi se stranim investitorima moglo reći da ne trebaju imati strahove te da su njihove investicije sigurne.

Podvukao je da kada su u pitanju poticaji Srbija daje 7.000 eura za svako novootvoreno radno mjesto, Hrvatska i Makedonija osiguravaju 3.000 eura po radnom mjestu.

- Na nivou BiH trebala bi se osigurati sredstva za to - mišljenja je, dodajući da je Općina Stanari odlučila dati 6.000 KM za svako otvoreno radno mjesto, a Općina Prozor 500 KM.

Tokom rasprave poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić kazala je da Centralna banka često kasni s nekim podacima, a postoji i određena disproporcija podataka između FIPA-e i Centralne banke.

Upozorila je da u Informacija o stanju u oblasti stranih direktnih investicija u BiH o kojoj poslanici danas raspravljaju nema podataka koliko je vremena potrebno za registraciju firme ili za dobijanje građevinske dozvole.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić napomenuo je da pitanje stranih investicija nije samo pitanje za FIPA-u nego se radi o stvaranju općeg ambijenata.

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a, zatražio je od FIPA-e cjelovite informacije kolike su investicije u BiH, dok je poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Predrag Kožul predložio da se sačini struktura stranih ulaganja jer nije siguran da su sva ulaganja donijela dobro BiH.

Nadležna komisija tokom razmatranja ovog izvještaja usvojila je zaključak kojim se traži izdvajanje sredstava za organiziranje kampanje "Invest in BiH" kao i za poticaj stranim investitorima, ali je poslanica Demokratske fronte (DF) Maja Gasal-Vražalica to kritizirala.

Poslanik Bosanskohercegovačke patriotske stranke (BPS) Zaim Backović s druge strane naveo je da strani investitori ipak imaju određene povlastice u BiH u odnosu na domaće, dodajući da je najviše investirano u bankarski sektor, transport i trgovinu.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom