Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 16:43 |

PSBiH - Bez podrške izmjene Izbornog zakona predložene od HDZ-a ili SDA

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odbili su danas podržati izmjene Izbornog zakona. Nisu podržali ni prijedlog Kluba Hrvata Doma naroda odnosno Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH kao ni prijedlog poslanika Stranke demokratske akcije (SDA).

Po hitnom zakonodavnom postupku odbijen je HDZ-ov prijedlog, a u prvom čitanju odbačen je i prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je predložila SDA za kojeg su glasali samo poslanici te stranke.

Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini čiji su predlagači poslanici nezavisnog bloka Salko Sokolović, Senad Šepić i Sadik Ahmetović nije dobio podršku jer je podržano negativno mišljenje Ustavnopravne komisije.

U prvom čitanju nisu podržane dopune Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH kao ni dopune Zakona o sportu koje je predložio poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Đonlagić.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava koji je predložilo Vijeće ministara podržan je u prvom čitanju, a u prvom čitanju podržane su i izmjene Zakona o zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju u bh. institucijama.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH te Izvještaj o finansijskoj reviziji izvršenja budžeta institucija za 2016. godinu kao i Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu.

K znanju su primljeni revizorski izvještaji za 64 državne institucije dok će izvještaji 10 institucija koje su dobile mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje biti razmatrani na narednoj sjednici Doma.

Prihvaćen je Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma te Izvještaj o zbrinjavanju izbjeglica i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u BiH oba za 2016. godinu.

Poslanici su dali podršku Izvještaju o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2015. godini kao i Izvještaj o slobodi govora i stanju medijskih sloboda u BiH.

Odgođeno je izjašnjavanje o Informaciji o stanju u oblasti stranih direktnih investicija u BiH dok Agencija za promociju stranih investicija (FIPA) ne dostavi dodatne informacije, ali je podržana inicijativa za sazivanje sjednice o negativnom trendu odlaska ljudi iz BiH, posebno mladih.

Na kraju sjednice data je saglasnost na ratifikaciju nekoliko međunarodnih sporazuma, a potom je otvorena nova sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi poslanici trebali razmatrati nekoliko zakonskih rješenja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo