Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 17:45 |

ESVKS - Nacrt Zakona o posredovanju u zapošljavanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31.januara (FENA) - Ekonomsko-socijalno vijeće Kantona Sarajevo je na sjednici danas iznijelo određene primjedbe i sugestije za Nacrt Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u Kantonu Sarajevo ovaj zakon.

Potpredsjednik ESVKS-a Safudin Čengić smatra da je najvažnije da Služba za zapošljavanje bude posrednik između poslodavaca i nezaposlenih.

- Insistiramo na tome da Služba zapošljvanja nije socijalna služba već da se koristi za pronalazak posla. Na evidenciji je više od 950 vozača, a mi mjesecima tražimo vozno osoblje i ne možemo dobiti nijednog vozača. U Službi se nalaze osobe koje i ne traže posao, a možda odavno rade negdje, dok mi porezni obveznici izdvajamo novac za njihovu brigu - kazao je Čengić.

Istakao je kako se poslodavci nadaju da će na birou biti osobe koje nemaju posla i aktivno ga traže te su spremne na doedukaciju i prekvalifikaciju, kako bi rasteretili budžete i taj novac iskoristili u druge svrhe, a ne finansiranje osoba koje ne žele posao.

Nacrt Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba u KS predviđa da osoba prilikom ponovnog prijavljivanja na evidenciju nezaposlenih osoba ima tretman osobe koja se prvi put prijavljuje na evidenciju nezaposlenih osoba, što ide u prilog socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH, član 19. stav 12 decidno reguliše prava nezaposlenih osoba koje su prijavljene u zavodu za zapošljavanje.

Prijedlog Saveza samostalnih sindikata BiH - Kantonalni odbor KS i Udruženja poslodavaca KS je da u sastavu Upravnog odbora Javne ustanove “Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo” bude po jedan član iz reda njihovih članova, a što je u skladu s konvencijom MOR-a o nezaposlenosti.

Članovi ESVKS su na sjednici danas razmatrali i informaciju resornog ministarstva rada o kolektivnim ugovorima koje je Vlada KS zaključila do sada, saopćeno je iz Press službe KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo