Svijet     | 31.01.2018. 17:31 |

EU traži od Sjedinjenih Država multilateralne mirovne napore na Bliskom istoku

FENA Internet

BRUXELLES,  31. januara (FENA) - Evropska unija zatražila je u srijedu od Sjedinjenih Država da ne idu same u bilo kakve mirovne napore između Izraela i Palestinaca i upozorila ih je da će time završiti s neuspjehom.

- Svaki okvir za pregovore mora biti multilateralan i mora uključiti sve aktere - sve partnere - koji su od suštinskog značaja za ovaj proces. Proces bez jednih ili drugih jednostavno ne bi funkcionirao, jednostavno ne bi bio realan - izjavila je šefica evropske diplomatije Federica Mogherini.

 - Ništa se ne može ostvariti bez Sjedinjenih Država, isto tako ništa se ne može ostvariti samo sa Sjedinjenim Državama - izjavila je Mogherini novinarima u Bruxellesu. 

Ona je dala te izjave na vanrednoj sjednici međunarodne komisije koja koordinira razvojnu pomoć Palestincima. Ministri iz Izraela i Egipta, kao i palestinski premijer i visoki američki zvaničnik prisustvuju razgovorima, kojima predsjeda Norveška.

 To je prvi sastanak takve vrste otkako je američki predsjednik Donald Trump priznao Jerusalem kao izraelsku prestonicu, raskidajući s međunarodnim konsensuzom da se status svetog grada treba rješiti u pregovorima između Izraela i Palestinaca.

 Mogherini je izjavila da je "ovo težak momenat" za regiju. Kazala je da će sastanak biti usmjeren na načine promoviranja dvodržavnog rješenja sukoba i izrazila je nadu da bi "to mogao bili element organiziranja za obnovu izvjesnog stepena povjerenja".  

Na početku sastanka EU je objavila novi finansijski paket od 42,5 miliona eura pomoći Palestincima u izgradnji njihove nove države. Paket također uključuje značajnu pomoć istočnom Jerusalemu, za koji se Palestinci nadaju da bi mogao biti njihova buduća prijestonica.  

Na sastanku će se takođe razmatrati načini podrške agenciji UN-a koja pomaže palestinskim izbjeglicama, UNRWA. 

SAD su bile njen najveći donator, dajući trećinu sredstava za njen ukupni budžet. Trumpova administracija povukla je, međutim, polovinu od prve tranše isplata za ovu godinu, tražeći reforme kao uvjet za buduću pomoć.

UNRWA tvrdi da je taj potez izazvao najveću finansijsku krizu u njenoj historiji. Pozvala je donatore da ubrzaju finansiranje, a Švicarska, Finska, Danska, Švedska, Norveška, Njemačka, Rusija, Belgija, Kuvajt, Holandija i Irska poduzele su korake u tom pravcu. 

UNRWA je saopćila da traži 800 miliona dolara za vanredne operacije u Siriji, na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze u ovoj godini, prenosi AP. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjedinjene Države i 17 zemalja uputili apel Hamasu da oslobodi taoce

Rjabkov: Rusija razmatra da smanji diplomatske odnose sa SAD-om

Upriličen sastanak izaslanstva BiH i predstavnika Europske unije nakon pristupnih pregovora

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu