Kultura     | 31.01.2018. 19:36 |

Alberto Boralevi, predsjedavajući naučnog odbora ICOC-a u posjeti Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) – Italijanski profesor Alberto Boralevi, predsjedavajući Naučnog odbora Međunarodne konferencije o orijentalnim tepisima (ICOC), i jedan od najvećih stručnjaka u tom sektoru u četvrtak će održati dva otvorena predavanja na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Boralevi će održati predavanja o temi “An Overview of Carpet Scholarship: the Earliest Studies in 19th Century and Developments in Recent Years” i “Antique Mamluk, Ottoman and Safavid Carpets in Florence and Italy from Renaissance Times to Nowadays”.

Kako je iz Odjela za kulturu Ambasade Italije u BiH najavljeno,  profesor Boralevi će sa direktorom Zemaljskog muzeja BiH Mirsadom Sijarićem, otvoriti izložbu “Sarajevski fragmenti safavidskih tepiha iz 17. stoljeća”, kustosice Marice Filipović, postavljenu povodom 130. rođendana Zemaljskog muzeja BiH.

Postavka fragmenata perzijskih ćilima iz zbirke Zemaljskog muzeja BiH, koja će od sutra biti otvorena za javnost, poznata je na svjetskom nivou, jer je mali broj muzeja u svijetu koji u svojim zbirkama imaju ovakve primjerke.

Profesor Boralevi će se konkretnije  osvrnuti na jedan od centralnih eksponata izložbe, “Sarajevski safavidski vaza-tepih”, smatran jednim od dragulja orijentalne umjetnosti, za koji se strahovalo da je izgubljen.

U svjetlu velike izložbe o islamskoj umjetnosti koja će biti postavljena od juna do septembra u muzejima “Uffizi” i “Museo del Bargello” u Firenci, Ambasada Italije u BiH će dati doprinos ovom događaju od velike važnosti za razvoj Zemaljskog muzeja BiH i kulturnih aktivnosti  cijele države.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Seminar o odjelu za konzervaciju i restauraciju Zemaljskog muzeja BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo