Svijet     | 31.01.2018. 20:39 |

Švicarska ne vjeruje u brzi sporazum o trgovinskim vezama s EU

FENA Internet

ZURICH, 31. januara (FENA) -Švicarska neće ispuniti rok Evropske komisije od početka ove godine o novom ugovoru koji bi obavezao tu neutralnu zemlju na tješnje veze sa svojim najvećim trgovinskim partnerom, izjavio je u srijedu novi švicarski ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis.

Vlada u Bernu još treba da pojasni šta tačno želi od ugovora koji bi zamijenio trenutnu kombinaciju bilateralnih sektorskih sporazuma, izjavio je Cassis novinarima nakon sastanka vlade, duboko podijeljene oko evropske politike.

Cassis, iz protržišnih Slobodnih demokrata, stekao je simpatizere među članovima desničarske Švicarske narodne stranke obećavajući u prošloj godini da će pritisnuti dugme za "resetovanje" u vezama s EU, ali je otada izjavljivao kako bi volio da se postigne dogovor o novom ugovoru u roku od nekoliko mjeseci.

Upitan na današnjoj konferenciji za novinare o zahtievu predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera da se ostvari napredak na postizanju dogovora do proljeća, Cassis je izjavio: "To nikada nije bila odluka Švicarske. To je bila komunikacija s Evropskom unijom. Nećemo imati dovršen trgovinski sporazum do aprila".

Bruxelles je pojačao pritisak na Bern da potpiše ugovor na osnovu koga bi Švicarska, koja nije članica EU, usvojila zakone EU koji rukovode jedinstvenim tržištem uz povlasticu šireg pristupa tržištu EU. Evropski sud pravde bio  bi nadležan za rješavanje svih eventualnih sporova.

 To je anatema za antiimigracijsku Narodnu stranku, koja je najveća u parlamentu i ima dva od sedam ministarskih mjesta. Brojni švicarski konzervativci zabrinuti su davanjem takvih ovlasti "stranim sucima"  i s nestrpljenjem očekuju kakvu vrstu sporazuma može Britanija postići s EU nakon glasanja iz 2016. o napuštanju bloka.

Bruxelles je u prošloj godini oštro nastupio stavljajući Švicarsku na nadzornu listu poreznih rajeva i odobravajući švicarskoj berzi samo jednogodišnji pristup jedinstvenom tržištu, dok je uslovio svako produženje pristankom na sporazum.

Sada je na Cassisu da pomogne u postizanju  kompromisa.

- Kvalitet je mnogo bitniji od tempiranja. Vlada nikada neće pristati na nešto što šteti Švicarskoj, čak i u narednih 40 godina - kazao je.

Cassis je postavio novi tim ministarstva za evropska pitanja, imenujući diplomatskog veterana Roberta Balzaretija za državnog sekretara za evropska pitanja i ključnog čovjeka za koordiniranje pregovora s EU, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Borrell: EU mora poslati proturaketne sisteme Ukrajini

Čelnici EU saslušavaju preporuke o unaprijeđenju konkurentnosti bloka

Švicarci glasali za zabranu nacističkih simbola

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana