Magazin     | 01.02.2018. 08:05 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 1. veljače (FENA) - 

- 1587. Kraljica Elizabeta II. potpisala je smrtnu presudu Mary Stuart koja je optužena za sudjelovanje u tri zavjere s ciljem da se Elizabeti uzme život.

- 1840. U američkom gradu Baltimore, u američkoj saveznoj državi Maryland, otvoren je prvi stomatološki fakultet u svijetu.

- 1851. Umrla Mary Wollstonecraft Shelley, engleska književnica, poznata po romanu 'Frankenstein ili moderni Prometej'. U svojim djelima obrađivala je kako svoje tako i doživljaje iz kruga svojih prijatelja.

- 1893. Thomas Alva Edison, u West Orangeu u New Jerseyju, otvorio je prvi filmski studio u svijetu.

- 1901. Rođen Clark Gable, američki filmski glumac, koji je glumio romantične heroje, gusare, ratnike, buntovnike i bio izrazita individualnost. Nezaboravnu ulogu ostvario je likom Rhetta Butlera u filmu 'Zameo ih vjetar'. Godine 1934. dobio je Oscara za najboljeg glavnog glumca u filmu 'Dogodilo se jedne noći'.

- 1903. Rođen Omer Mujadžić, hrvatski i bosanskohercegovački slikar, član umjetničke grupe 'Zemlja' i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu (1931. - 1973.).

- 1918. Počela je pobuna bokeljskih mornara u Boki Kotorskoj. Bila je to oružana buna mornara austro-ugarske ratne mornarice, koja je ugušena već sljedećeg dana nakon dolaska grupe bojnih brodova iz Pule.

- 1931. Rođen Boris Nikolajevič Jeljcin, sovjetski i ruski političar. Jeljcin je bio prvi demokratski izabran predsjednik Rusije u njenoj povijesti.

- 1932. Rođen Vanja Drach, hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac. Iako je poznatiji kao kazališni glumac gdje je s velikim uspjehom igrao brojne značajne uloge, Drach je odigrao i značajne uloge u filmovima, TV dramama i serijama.

- 1974. U požaru u poslovnoj zgradi Joelma u Sao Paulu poginulo je 189 osoba.

- 1991. U potresu koji je pogodio pogranične oblasti Afganistana i Pakistana poginulo je više od 1.200 osoba.

- 1992. Predsjednici SAD i Rusije George W. Bush i Boris Jeljcin potpisali su Deklaraciju o prestanku neprijateljstava dvije zemlje, čime je formalno završen Hladni rat.

- 2009. Johanna Sigurdardottir izabrana je za premijerku Islanda, čime je postala prva žena premijerka u povijesti te zemlje i ujedno prva homoseksualna osoba na čelu neke vlade.

- 2012. Umrla Wislawa Szymborska, poljska pjesnikinja, prevoditeljica i književna kritičarka, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1996. godine.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo