Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 11:25 |

Počela 137. sjednica Vlade Federacije BiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. veljače (FENA) - Vlada Federacije BiH na današnjoj 137. sjednici, koja je počela u Mostaru, razmatrat će Nacrt zakona o prestanku važenja Zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji Federacije BiH.

Kako je obrazloženo, članom 17. Zakona o osnivanju otog fonda propisano je da će, po prestanku potrebe za njegovim radom, Parlament Federacije BiH, na prijedlog Vlade, donijeti propis kojim će biti reguliran njegov daljnji status i financijska sredstva zatečena na računu Fonda u tom trenutku.

Federalna vlada izjasnit će se i o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o doprinosima.

Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, u kojem je, kao nova odredba, propisano da, iznimno, troškove medicinskog vještačenja može snositi i osiguranik na kojeg se medicinsko vještačenje odnosi, kao i poslodavac kod kojeg je osiguranik zaposlen.

Vlada će razmatrati i informaciju o stanju poduzetničke infrastrukture u Federaciji BiH, u kojoj je navedeno da je Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, u okviru provođenja poticajnih mjera od 2004. do 2017. godine, značajan dio sredstava iz programa “Transfer za poticanje razvoja, poduzetništva i obrta” realiziralo za razvoj poduzetničke infrastrukture, u što je uloženo 19.403.121,31 KM, od čega 1.058.748,58 KM u 2017. godini.

Predloženo je i da Federalnom ministarstvu prostornog uređenja, putem Implementacijske jedinice projekta “Energetska efikasnost u BiH” za Federaciju BiH, bude odobreno korištenje sredstava od povrata PDV-a u visini od 1.003.635,41 KM, s ciljem provođenja daljih aktivnosti u okviru ovog projekta.

Federalno ministarstvo financija je, za današnju sjednicu, pripremilo izvještaj o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve za 2017. godine, kao i informaciju o dugu Federacije BiH u četvrtom tromjesečju 2017. Godine, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Federacije BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo