Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 13:07 |

U SBŽ-u počinje program obveznog predškolskog odgoja

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 1. veljače (FENA) - Ministrica obrazovanja Srednjobosanske županije (SBŽ) Katica Čerkez najavila je kako na proljeće počinje realizacija programa, koji predviđa obveznih 150 sati predškolskog odgoja i obrazovanja, a u koji će biti uključeno oko 2.300 budućih prvašića.

Čerkez je novinarima kazala kako je u županijskom proračunu za ove namjene predviđeno 300.000 maraka, te je podsjetila kako se radi o prvom koraku u provedbi Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju SBŽ-a.

- Prvi put u SBŽ-u počinje projekt obveznog pohađanja predškolske nastave. U Zakonu je navedeno da ćemo ove godine osigurati 150 sati obveznog predškolskog programa, a 2020. godine, kada budu osigurani uvjeti, odnosno nužna financijska sredstva, bit će osigurano 500 sati obveznog predškolskog odgoja - istaknula je ministrica.

Ocijenila je kako će obvezno predškolsko obrazovanje djeci osigurati vrtići, koji za to ispunjavaju uvjete, te škole u sredinama koje nemaju vrtiće.

- Dosta pripremnog posla smo uradili i do sada educirali 54 učiteljice. Tih 150 sati će realizirati vrtići, ukoliko ispunjavaju uvjete, a tamo gdje nema tih mogućnosti, pogotovo u ruralnim područjima, provodit će ga škole - istaknula je Čerkez, naglasivši kako su, u suradnji sa UNICEF-om i organizacijom "Save the Children", opremljene učionice u 17 škola, u vrijednosti od oko 100 tisuća maraka.

Čerkez je, također, naglasila kako mnogi vrtići ne zadovoljavaju sve potrebne uvjete, a nedostatak kadra je jedan od evidentiranih nedostataka.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Počela realizacija obaveznog predškolskog programa u BPK Goražde

U Mostaru uspješno realizovano osam projekata i tri mikrobiznisa u sklopu Omladinske banke

U Goraždu počela realizacija programa Impakt inkubator poslovnih ideja

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana