Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 12:12 |

Tegeltija: Svi političari u BiH vrše pritisak na pravosuđe

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 1. februara (FENA) - Svi političari u Bosni i Hercegovini vrše pritisak na pravosuđe - ustvrdio je danas predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) Milan Tegeltija.

-To čak nije ni izolovan slučaj samo u BiH. U blažem obliku se dešava u svim zemljama u svijetu, taj konflikt između tri nivoa vlasti - ustvrdio je Tegeltija.

Navodi da političari mahom govore negativno o pravosuđu, neke kritike su opravdane, ali da rijetko koji brani pravosuđe.

S tim pojavama, kazao je, predstavnici pravosudnih institucija u BiH moraju se izboriti te unaprijediti sistem i stvoriti alate za efikasniju borbu protiv krivičnih djela korupcije i organizovanog kriminala.

-Naše je da uspostavimo alate, okvir nezavisnog i samostalog djelovanja svih pravosudnih organa, koji mora da da rezulate u jednakom procesuiranju svih onih koji se ogriješe o zakon, a bave se korupcijom i organizovanim kriminalom - rekao je on.

Potreban je, kaže, veći broj procesuiranih takvih slučajeva tzv. teškog kriminala, ali da nikome ne treba stvaljati metu na čelo unaprijed.

-Jedan slučaj nije dovoljan i to mora postati praksa i da se dešava kontinuirano. Za kontinuiran proces je uvijek potrebno vrijeme - rekao je Tegeltija.

U pauzi dvodnevne konferencije o temi "Pravosuđe - trenutno stanje i perspektiva s akcentom na borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala", Tegeltija je rekao da će biti predstavljene aktivnosti vezane za rad na Zakonu o VSTV-u BiH, Akcioni plan za provođenje mjera povodom odluka Ustavnog suda BiH o kršenju prava na suđenje u razumnom roku te zaključci Pododbora za pravdu, slobodu i sigurnost (SPP) iz 2016. i 2017. godine.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo