Ekonomija     | 01.02.2018. 13:32 |

Inspektori FUZIP-a izrekli 5.659 naloga u ukupnom iznosu 7,5 miliona KM (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović izjavio je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da su inspektori te institucije u 2017. izvršili ukupno 16.798 inspekcijskih nadzora i izrekli 5.659 prekršajnih naloga u iznosu 7.516.485 KM.

Dodao je da je u prošloj godini izdato 2.289 rješenja o otklanjanju nedostataka, te 269 rješenja o zabrani rada (pečaćenje ugostiteljskih objekata, nedostatak sanitarne knjižice i zabrana prometovanja sadnim materijalom).

- Na osnovu naknada za vode, ceste, ambalažni otpad, zagađenje zraka za naplatu evidentirano je ukupno 10.182.897,54 KM, a izdate su i dvije prekršajne prijave s predloženim iznosom od 110.000 KM - naveo je Ajdinović.

Precizirao je da je u prekograničnom prometu roba izvršeno 128.360 inspekcijskih nadzora, izdato 2.339 fitocertifikata, uzeto 5.189 uzoraka, te 2.819 uzoraka za monitoring goriva i naplaćeno 6.704.776,50 KM za takse i naknade na graničnim prelazima i carinskim ispostavama u FBiH.

Ajdinović je istakao da je Uprava i u 2017., osim redovnih, vršila i pojačane inspekcijske nadzore s posebnim akcentom na suzbijanju sive ekonomije, te je u skoro svim oblastima rada zabilježen prebačaj u odnosu na planirane aktivnosti federalnih inspektora.

- Izvršena su 7.452 inspekcijska nadzora i 5.236 timskih nadzora, te 188 kontrolnih nadzora i izdato je 5.014 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu 6.427.214 KM. Naplaćeno je ukupno 1.003.398,44 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak i izrečene 983 upravne mjere od čega 714 rješenja o otklanjanju nedostataka i 269 mjera privremene zabrane rada - rekao je Ajdinović.

Naglasio je da je od 2.368 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da devet subjekata nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj, 276 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge, a od 7.952 kontrolisana radnika zatečeno je 975 radnika "nacrno".

Ajdinović je kazao da su od 2017. inspekcijske aktivnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove u najvećoj mjeri usmjerene na intenzivnu borbu protiv sive ekonomije i suzbijanje njenih najprepoznatljivijih oblika - rad nacrno, neizdavanje fiskalnih računa i rad bez odobrenja nadležnog organa.

- Paralelno, drugi pojavni oblici sive ekonomije kontrolisani su putem resornih inspekcija u okviru suzbijanja nezakonitog rada fizičkih i pravnih osoba u raznim oblastima, kao i kvalitativne ispravnosti goriva, proizvodnje i prometa drvnih sortimenata, bespravnog prijevoza putnika i tereta, a kontrole su se obavljale na području svih kantona Federacije BiH - rekao je Ajdinović.

Istakao je da su inspekcijski nadzori u okviru sprečavanja sive ekonomije provođeni u koordinaciji s Poreznom upravom FBiH, te je već konstatovano da je sinhronizovano djelovanje dvije federalne uprave dovelo do značajnih rezultata na uvođenju reda u oblastima za koje su zadužene u cilju osiguravanja vladavine zakona - što je dovelo do povećavanja broja legalno zaposlenih i, na toj osnovi, rasta doprinosa za PIO/MIO, zdravstvo i osiguranje u slučaju nezaposlenosti.

- S obzirom na to da su takve pojave jasno prepoznate, Vlada FBiH radi na pripremi Akcionog plana za borbu protiv sive ekonomije, a u čijoj izradi Federalna uprava za inspekcijske poslove zauzima jednu od najvažnijih uloga, imajući u vidu da će se sama primjena navedenog Akcionog plana u najvećoj mjeri odnositi na kontrolne organe u Federaciji BiH - kazao je Ajdinović.

Pojasnio je da je riječ o nizu kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih mjera usmjerenih na borbu protiv sive ekonomije i segmentarno raščlanjenih na resore, što je jedan od najozbiljnijih materijala s kojim će se Vlada FBiH suprotstaviti sivoj ekonomiji.

Pogledajte http://fena.ba/video/1413

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dlz7PXI9JhlRp20Wa__dD_wextDxUtDp?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Pronađen svinjski DNA u zaleđenom junećem bureku proizvođača Krajina Klas d.o.o. Banja Luka

Iz prodaje povučena 33 komada 'milka oreo' mliječnih pločica zbog pronađenih komada plastike

Pojačani inspekcijski nadzori od sutra na području Federacije BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo