Ekonomija     | 01.02.2018. 13:51 |

Usvojeno Izvješće o radu Komisije za verifikaciju računa stare devizne štednje

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. veljače (FENA) - Vlada Federacije BiH danas je usvojila Izvješće o radu Komisije za verifikaciju računa stare devizne štednje za razdoblje siječanj - prosinac 2017. godine.

 Zadatak Komisije je rješavanje po žalbama potražitelja računa izjavljenim na odluke Agencija za verifikaciju računa stare devizne štednje.

 U izvješću je navedeno da je Komisija u 2017. godini primila 313 žalbi, a od 2005. godine ukupno 19.626. Ukupan broj riješenih žalbi, od početka rada Komisije i rješavanja žalbi od 2007. godine do kraja 2017. godine, iznosi 21.880. U prošloj godini riješeno je 249 žalbi.

 Od 249, uvažena je 171, a 78 odbijeno kao neosnovane. Odobreni zahtjevi u prošloj godini iznosili su ukupno 3.679.426,27 maraka. U pet predmeta, u kojima je izjavljena žalba na prvostupanjsko rješenje, Komisija je utvrdila da prilikom donošenja nije postupljeno u skladu s odredbama Zakona o upravnom postupku i ti su predmeti vraćeni prvostupanjskom organu na ponovni postupak.

 U ovom razdoblju, primljene su 74 sudske presude po pokrenutim tužbama u sporovima vođenim za verifikaciju računa stare devizne štednje.

 Nakon uvažavanja primjedbi u pojedinačnim presudama, stav Komisije je da prvostupanjski organ treba ojačati stručnim kadrom radi potpunijeg obavljanja neophodnih radnji u kontaktu sa strankama i utvrđivanju relevantnih činjenica za provođenje prvostupanjskog upravnog postupka.

 Tako bi bio smanjeni broj žalbi i provođenje drugostupanjskog postupka.

 U 2017. godini, kad je bio otvoren rok za podnošenje zahtjeva za verifikaciju stare devizne štednje, primljeno je 313 novih predmeta, koji će, uz predmete po uputama suda i po izvanrednim pravnim lijekovima, uglavnom biti rješavani u 2018. godini, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana