Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 13:36 |

Vlada FBiH o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. veljače (FENA) - Vlada FBiH tijekom današnje sjednice je utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o osnivanju Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Jedna od novih odredaba je da, izuzetno, troškove medicinskog vještačenja može snositi i osiguranik na kojega se medicinsko vještačenje odnosi, kao i poslodavac kod koga je osiguranik zaposlen. Dodat je i član koji propisuje da na rješenja kojima su, prema propisima iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, priznata prava po osnovu I. i II. kategorije invalidnosti, institucije i drugi pravni subjekti, kod kojih osoba treba da ostvaruje prava, imaju pravo pokrenuti reviziju.

Zahtjev za reviziju može podnijeti Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje za osiguranika - invalida I. kategorije invalidnosti. Uvjeti, način i postupak za pokretanje zahtjeva bit će detaljnije uređeni posebnim propisom. Zahtjev za osiguranika - invalida II. kategorije može podnijeti poslodavac kod kojeg je zaposlen.

Institut, nakon provedenog postupka po reviziji, donosi nalaz, ocjenu i mišljenje isključivo na temelju postojeće medicinske dokumentacije i pregleda osiguranika - invalida I. i II. kategorije.

Sukladno tome, Federalni zavod MIO će na temelju važećih propisa, odlučiti o pravima osiguranika. Troškove revizije za invalide I. kategorije invalidnosti snosi Federalni zavod MIO, a za invalide II. kategorije invalidnosti poslodavac.

U obrazloženju Prijedloga zakona je navedeno da, zbog izuzetno teške financijske situacije, odnosno dugog razdoblja potrebnog da bi Federalni zavod MIO prikupio sredstva za ove namjene, podnositelji zahtjeva čekaju više mjeseci na termin za medicinski pregled. U tom razdoblju je velika većina njih na bolovanju, zbog čega štetne posljedice trpe i zavodi zdravstvenog osiguranja u FBiH.

Također, veliki problem u praksi predstavlja i činjenica da je u proteklom razdoblju, bez značajnije kontrole u postupku ocjene radne sposobnosti, osiguranicima utvrđivana II. kategorija invalidnosti, što je za poslodavce, posebno u proizvodnom sektoru (industrija, rudarstvo) predstavljalo značajan problem, jer za njih nisu mogli osigurati adekvatna radna mjesta. Ovaj problem se negativno odražavao i na zaposlenike koji su, zbog nedostatka odgovarajućih radnih mjesta, dobivali otkaze.

Konačno, Strategija reforme mirovinskog sustava u FBiH predviđa pooštravanje uvjeta za invalidsku mirovinu i efikasniji sistem ocjene preostale radne sposobnosti kojim se stimulira traženje drugog posla i destimulira korupcija.

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH' (VIDEO)

Nikšić: Rudnik 'Kreka' na najbolji mogući način odgovorio na 'pruženu ruku Vlade FBiH'

Delegacija Vlade Federacije BiH u ponedjeljak u posjeti RMU „Kreka“

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta