Ekonomija     | 01.02.2018. 14:09 |

Otvoren Prvi Sveučilišni gospodarski forum u Mostaru

FENA Ivana Banovic

MOSTAR, 1. veljače (FENA) – Prvi Sveučilišni gospodarski forum svečano je u četvrtak u Mostaru otvorio rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić, a tom prigodom govorio je o mogućnostima i perspektivi boljeg povezivanja i suradnje Sveučilišta i gospodarskog sektora.

 Ocijenio je kako se Sveučilište i društvo nalaze pred novim izazovima, koji mogu biti i prijetnja, ali i šansa i prilika.

-  Takvi izazovi traže snažno i odlučno vodstvo, traže hrabre ljude i futurističke odluke, a upravo zbog toga danas smo ovdje okupljeni svi donositelji odluka Sveučilišta, fakulteta, Upravnog vijeća, osnivača i gospodarskog sektora – kazao je Tomić.

 Naveo je kako je više strateških izazova, izdvojivši kako je Sveučilište u Mostaru pristupilo strateškom oblikovanju svoje budućnosti što znači da su krenuli u izradu dokumenata koji nosi naziv Strategija razvitka Sveučilišta.

 Ta strategija, prema Tomićevim riječima, treba odgovoriti na izazove kada su u pitanju strateški ciljevi i njihovi rokovi izvršavanja, te da se Sveučilištem upravlja temeljem Strategije razvitka, a današnji Sveučilišni gospodarski forum je u funkciji izrade nove strategije.

 Jedan od prioriteta je integracija mostarskog sveučilišta što će dati veću i jaču dimenziju Sveučilištu, kazao je rektor Tomić. Istaknuo je, između ostalog, kako žele biti Sveučilište budućnosti, ponajviše zbog studenata.

 Govoreći o suradnji s gospodarstvenicima naveo je kako su do sada bili nedovoljno povezani s njima kao strateškim partnerom.

 Tomić je pozvao gospodarstvenike na strateško partnerstvo jer, kako je kazao, zajedničkim djelovanjem mogu oblikovati tržište, a suradnja između njih treba omogućiti studentima praksu u tvrtkama. Pozvao je i dekane i profesore da revidiraju planove i programe kako bi se više surađivalo sa stručnjacima iz gospodarstva.

 Predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta Branko Krišto kazao je kako treba krenuti u proizvodnju kadrova koji trebaju gospodarstvu, s tim da istovremeno gospodarstvo ima značajan utjecaj na rad Sveučilišta.

 Direktor FEAL-a iz Širokog Brijega Tonćo Barbarić kazao je u izjavi za medije kako oni već više godina podržavaju suradnju sa Sveučilištem u Mostaru, a posebno s Fakultetom strojarstva i računarstva i Građevinskim fakultetom.

- Mi imamo izuzetnu korist i želimo podržati takav vid suradnje – kazao je Barbarić.

 Prema njegovim riječima, s Građevinskim fakultetom surađuju na izradi statike za konstrukcije za nadzore za izvođenje radova.

-  Imamo dobru suradnju i kada je riječ o studentskog praksi. Mi već četvrtu godinu to uspješno obavljamo i studenti rade na konkretnim projektima, a mi iz te suradnje imamo koristi – istaknuo je Barbarić.

 Posebno je naglasio kako gospodarstvenici očekuju konkretnu suradnju na konkretnim projektima.

- Sve dok imamo takvu vrstu suradnje možemo očekivati za svako otvoreno pitanje da nam je prva adresa Sveučilište – kazao je Barbarić.

 Ako nemamo konkretnih zajedničkih projekata, onda smo mi dva paralelna svijeta i nigdje se ne dodirujemo, naglasio je Barbarić izrazivši nadu kako će se ta suradnja proširiti.

 Govoreći o problemima u suradnji, Barbarić navodi kako je osnovni problem u brzini realiziranja jer, kako je kazao,  brzina je postala jako bitan faktor u gospodarstvu.

 - Sveučilište, odnosno fakulteti koji su okrenuti u ovom pravcu moraju brže reagirati kako bismo dolazili brže do rezultata – ustvrdio je Barbarić.

 Ministar gospodarstva Posavske županije Darko Kasap kazao je kako Vlada te županije već dugi niz godina aktivno sudjeluje u subvencijama prema Sveučilištu.

 - Naše gospodarstvo se oslanja sve više na kadrove koji se školuju na Sveučilištu u Mostaru – kazao je Kasap.

 Istaknuo je kako rade sve što je u njihovoj moći da mladi ostaju u Posavskoj županiji kroz određene subvencije.

 Na gospodarskom forumu sudjeluju premijeri i predstavnici županija osnivača Sveučilišta u Mostaru, i to Hercegovačko-neretvanske, Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske, Posavske i Srednjobosanske županije, zatim predstavnica Ureda predsjedatelja Predsjedništva BiH Dragana Čovića, predstavnici ministarstva na državnoj, entitetskoj i županijskoj razini, te brojni gospodarstvenici i predstavnici agencija.

 

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo