Regija     | 01.02.2018. 15:57 |

Cerar: Zaštitit ćemo naše ribare, pravno i financijski

FENA Saopćenje

LJUBLJANA, 1. veljače (FENA) - Na prve novčane kazne koje su zbog neovlaštenog ribarenja u Savudrijskoj vali stigle iz Hrvatske reagirao je u četvrtak popodne i slovenski premijer Miro Cerar, naglasivši da će njegova vlada pravno zaštititi svoje ribare.

"Slovenski ribari u vezi s pristiglim kaznama neće snositi nikakve financijske niti druge posljedice. Osigurani su im svaka pravna pomoć i sredstva od strane naše države koja će pokriti sve njihove troškove koji bi ih mogli teretiti", kazao je Cerar, reagirajući na vijest o pristiglim kaznama, na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja, gdje je primio srbijansku premijerku Anu Brnabić i izaslanstvo srbijanske vlade koje boravi u radnom posjetu Sloveniji.

Nakon što je najprije Slovenija jednostrano odlučila implementirati arbitražnu presudu na moru i poslala globe hrvatskim ribarima koji love u Savudrijskoj vali do crte sredine, kao privremene granice dok se granični prijepor ne riješi, istom je mjerom recipročno reagirala i Hrvatska pa su u četvrtak počeli kazne iz Hrvatske dobivati i slovenski ribari koji prelaze crtu sredine u zaljevu, navodi Hina.

Cerar je kazao da je stajalište Ljubljane kako su arbitri konačno odredili granicu na moru, što Slovenija poštuje kao dio "međunarodnog prava", dok Hrvatska odluku arbitara smatra rezultatom kompromitiranog procesa i za nju neobvezujućom, te nudi bilateralni dogovor.

"Očekujem da će i Hrvatska ipak shvatiti da krši međunarodno i europsko pravo i tako se izbjegava jedini mogući pristup da se taj predmet konačno razriješi", kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon prvih razgovora s gošćom iz Srbije slovenski premijer, dodavši da je o tome obavijestio i svoju kolegicu, pojasnivši slovenske stavove.

"Hrvatska i Slovenija trebale bi u ovom slučaju biti dobar uzor kandidatkinjama za članstvo na putu u EU i pokazati da poštuju vladavinu prava, europsko i međunarodno pravo. U suprotnom, ne znam koliko će biti kredibilni njihovi zahtjevi državama kandidatkinjama da poštuju vladavinu prava", kazao je Cerar.

Brnabić je kazala da je Srbija uvijek branila poštovanje međunarodnog prava.

"Ako idemo u pravcu nepoštivanja međunarodnog prava, onda nestaju sve granice i standardi u okviru kojih se možemo kretati", rekla je Brnabić, dodavši kako je stajalište Beograda u pogledu poštovanja prava konsistentno.

Dodala je kako smatra da EU kandidatkinjama ne može predlagati arbitražni mehanizam kao rješenje za sporove ako se on dovodi u pitanje.

"U tom se smislu nadamo da će ubrzo doći do rješenja i da će ono biti model i za druge države", kazala je Brnabić o hrvatsko-slovenskom sporu oko arbitraže.

Ona boravi u svom prvom posjetu Sloveniji kao predsjednica srbijanske vlade, a najavljeno je da će je primiti i slovenski predsjednik Borut Pahor.

Kako navode slovenski mediji, očekuje se potpisivanje sporazuma koji bi omogućio lakše zapošljavanje radnika iz Srbije u Sloveniji. Cerar i Brnabić popodne će govoriti na sastanku gospodarstvenika iz obiju država, a očekuju se i razgovori o pitanjima sukcesije, investicijama i "stanju u regiji".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo