Bosna i Hercegovina     | 01.02.2018. 18:21 |

Ministar Crnadak primio šefa Misije OSCE-a u BiH Bertona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. februara (FENA) - Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas šefa Misije OSCE (Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju) u Bosni i Hercegovini Bruca G. Bertona (Bruce G. Berton).

Ministar je poželio dobrodošlicu šefu Misije OSCE Bertonu, a zatim se zahvalio sagovorniku na svemu što je institucija OSCE do sada uradila u BiH i predložio nastavak saradnje. Crnadak je zatim pozdravio angažman Misije OSCE-a BiH na jačanju saradnje s drugim misijama OSCE-a u regiji u područjima od zajedničkog interesa.

Šef Misje OSCE Berton zahvalio se ministru Crnatku na pruženoj podršci za angažman i pomoć prvenstveno na rješavanju sigurnosnih pitanja i dosadašnjoj pomoći u vezi organizacije izbora 2018. godine. Ponudio je pomoć u realizaciji dijaloga na svim nivoima vlasti u cilju prevazilaženja  problema koji koče izborni proces u BiH.

Tokom sastanka šef Misije OSCE Berton obavijestio je ministra Crnatka o predstojećoj posjeti BiH  generalnog sekretara OSCE-a Thomas Gremingera koja je zakazana za 19.-21. februar 2018.

Sagovornici su se složili da postoji potreba obnavljanja ugovora između BiH i OSCE-a koji se odnosi na status OSCE misije u BiH (diplomatski imuniteti, privilegije zaposlenih misije OSCE-a u BiH). S tim u vezi inicirali su sastanke službi MIP BiH i OSCE-a u cilju izmjena i redefinisanja  postojećeg ugovora koji tretira navedenu problematiku, saopćeno je iz Kancelarije za odnose s javnošću MVP BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Lideri Trojke: Prijetnje državi su prijetnje entitetima

Sastanak predstavnika Razvojne banke FBiH i komercijalnih banaka, cilj podrška razvoju bh. privrede

OSCE BiH: Nema više vremena za gubljenje u provedbi reformi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo