Svijet     | 01.02.2018. 18:10 |

Hariri: Sirijska opozicija pregovara o ustavnoj komisiji dogovorenoj u Sočiju

FENA Internet

ISTANBUL, 1. februara (FENA) - Sirijska opozicija će sarađivati u okviru prijedloga s mirovne konferencije u Rusiji o promjenama ustava zemlje sve dok mirovni proces ostane pod pokroviteljstvom UN-a, izjavio je u četvrtak vodeći opozicijski pregovarač.

Učesnici na sastanku održanom u utorak u Sočiju, crnomorskom turističkom gradu u Rusiji - koja je moćni saveznik predsjednika Bashara al-Assada - usuglasili su se da uspostave komisiju za promjenu sirijskog ustava i pozvali su na održavanje demokratskih izbora.

Vodeća sirijska pregovaračka grupa bojkotovala je skup, dok su Sjedinjene Države, Britanija i Francuska također ostale po strani zbog, kako su navele, odbijanja sirijske vlade da se primjereno angažuje u pregovorima.

Glavni pregovarač sirijske opozicije Nasr Hariri izjavio je, ipak, da će Sirijska pregovaračka komisija "pozitivno raditi" na predloženoj komisiji jer je odgovornost za njenu uspostavu predana mirovnom posredniku UN-a za Siriju, Staffanu de Misturi.

- Ukoliko se ustavna komisija uspostavi u okviru procesa pod pokroviteljstvom UN-a u Ženevi, striktno u skladu s rezolucijom UN-a 2254, mi ćemo nastaviti da radimo u okviru procesa UN-a po tom pitanju - izjavio je on na konferenciji za novinare.

Četiri godine mirovnih pregovora uz posredovanje Ujedinjenih nacija polučile su slab napredak ka okončanju sedmogodišnjeg rata, ali je De Mistura insistirao na političkom rješenju.

On je izjavio u utorak da će ustavna komisija usuglašena u Sočiju "postati realnost u Ženevi", gdje je održana većina sirijskih mirovnih pregovora uz posredovanje UN-a. De Mistura je također kazao da će odlučiti o kriterijima za članove komisije i da će izabrati pedesetak ljudi - iz vlade, opozicije i nezavisnih grupa, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U napadu sumnjivih militanata Islamske države u Siriji 11 ubijenih

Izrael izveo raketne napade na vojne ciljeve kod sirijske prijestolnice Damaska

Četiri nizozemske stranke nastavljaju s pregovorima o novoj vladi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo